Zbog napada na Stanivukovića: Danas počelo suđenje Lukaču

U Osnovnom sudu Banjaluka danas je počelo suđenje ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču zbog napada na Draška Stanivukovića, tadašnjeg poslanika PDP-a u NSRS i aktuelnog gradonačelnika Banjaluke od prije tri godine.

U sudnici je pušten snimak kritičnog događaja.

Optužnica Lukača tereti za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i tjelesna povreda na štetu Stanivukovića, a u kojoj se navodi da se 23. decembra 2019. godine oko 22 časa u Banjaluci, u zgradi Narodne skupštine Republike Srpske, održavala deveta posebna sjednica, koju su direktno prenosili RTRS-Plus i BN TV.

U toku sjednice Stanivuković je predsjedniku Vlade RS dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je on polomio i bacio na pod.

Na reprodukovanom video snimku sa automatizovanih skupštinskih kamera, a koji je danas pušten u banjalučkoj sudnici, čulo se kako Lukač Stanivukoviću objašnjava okolnosti pod kojima su on i njegovi saborci tokom rata bili na borbenoj liniji, a potom mu se obraća riječima: “Ne možeš te zastavice nositi, bio si tada veoma mlad, ali neke stvari trebaš znati…”, a zatim nastavlja:

“I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako… inače ćeš završiti kao što su i te zastavice”, poručio je Lukač Stanivukoviću.

Zatim se čuje kako mu Stanivuković govori “kako”, a Lukač uzvraća: “Rekao sam ti kako! Dođi ovamo da vidiš”.

Zatim se na tonskom zapisu snimka, koji novinar Monda nije imao priliku da gleda s obzirom na to da je pušten samo na monitorima ispred odbrane i tužilaštva, čuje lomljava i naguravanje, te riječi potpredsjednice Narodne skupštine RS Željke Stojičić: “Molim vas, nemojte. Molim vas… Draško, vrati se na mjesto. Pauza…”

U tim trenucima, Lukač dodaje: “Ako još jednom… Idi sjedi tamo, majmune jedan”.

U optužnici protiv Lukača se navodi da je kod oštećenog Stanivukovića to izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život.

Kako piše Mondo, kao svjedoci tužilaštva danas su se u sudnici pojavili vještaci medicinske struke sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, Adis Salihbegović i Nermin Sarajlić, a koji su radili osnovno vještačenje medicinske dokumentacije o povredama koje su kritičnog dana nanesene Stanivukoviću, kao i dopunsko vještačenje spornog snimka kako bi se utvrdio mehanizam nastanka povreda.

Pročitani su nalazi Stanivukovića iz Doma zdravlja Banjaluka, te UKC RS u kojima se navodi da se “javlja zbog napada njemu poznatog lica na javnom mjestu” i da se žali na “povredu usne i glavobolju”.

Vještak Salihbegović je objasnio da se iz medicinske dokumentacije zaključuje da je Stanivuković zadobio nagnječenje sluznice donje usne, da se radi o lakoj tjelesnoj povredi koja je nanesena jednim udarcem, dok se iz vještačenja video-snimka zaključuje da je mehanizam nastanka – udarac dlanom otvorene šake.

Danas je u sudnici trebalo da svjedoči i oštećeni Stanivuković, ali je njegov punomoćnik dostavio “saopštenje” u kojem on navodi obaveze zbog kojih nije mogao biti danas u sudnici, pa je postupajući sudija zatražio da u roku od tri dana sudu dostave validno opravdanje.

Ostavite komentar: