Zbog “medijskog terorizama”: Sudija Perić zatražio izuzeće u predmetu “Respiratori”

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić je zatražio izuzeće u predmetu “Respiratori”.

Kratko je kazao da ga u obavljanju sudijske dužnosti spriječava “medijski terorizam”, rekao je za “Klix” sudija Perić.

Predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu je podnio zahtjev za izuzeće, ali konačna odluka o eventualnom izuzeću nije na predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine.

Naime, shodno zakonodavstvu, predsjednik Suda BiH ga nije imenovao u ovom predmetu, tako da ga i ne može ni izuzeti. Izgledno je da će konačnu odluku donijeti Opšta sjednica.

Perić je zatražio izuzeće nakon što je 24. novembra objavio oslobađajuću presudu svim optuženima u predmetu “Dženan Memić”. Osim Perića, u sudskom vijeću u ovom predmetu bili su Nenad Šeleda i Izo Tankić. Međutim, Perić, kao nekoga ko je pročitao prvostepenu presudu, oštro je kritikovan od onih koji su nezadovoljni presudom.

Perić je do sada bio i u sudskom vijeću u predmetu “Respiratori” za kojeg takođe postoji veliki interes javnosti.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), ministarka finansija FBiH Jelka Milićević (HDZ), suspendovani direktor entitetske civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “Srebrena malina” Fikret Hodžić optuženi su za nezakonitu kupovinu 100 respiratora kineskog proizvođača za 10 miliona KM.

Zašto se Perić odlučio na ovaj potez nije teško zaključiti te je očigledno želio izbjeći potencijalno novi pritisak javnosti u slučaju da presuda u predmetu “Respiratori” u cijelosti ili u određenom dijelu bude oslobađajuća, prenosi “Klix”.

Ostavite komentar: