Zbog izazivanja mržnje i netrpeljivosti: Stigla prijava HRS-a protiv Džaferovića

U Tužilaštvo BiH stigla je prijava Hrvatske republikanske stranke protiv člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zbog izazivanja mržnje i netrpeljivosti, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je prijava zaprimljena juče i da se predmet daje u rad postupajućem tužiocu.
Hrvatska republikanska stranka, na čelu sa Slavenom Ragužom, saopštila je 19. novembra da je podnijela krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zbog izazivanja mržnje i netrpeljivosti.
Iz HRS podsjećaju da je Džaferović 17. novembra u Jablanici izjavio da iza takozvane Armije BiH nisu ostale masovne grobnice, logori…i drugo, što, kako navode, jednostavno nije istina, jer postoji više pravosnažnih presuda koje potvrđuju baš suprotno.
Koliko je sramotna izjava Džaferovića, navodi se u saopštenju, ponajbolje govori činjenica da ju je izjavio u Jablanici u kojoj se, prema zvaničnim podacima, od 1992. do 1995. nalazilo 11 logora takozvane Armije BiH u kojima je bila zarobljena 891 osoba, od kojih 764 civila. Njih 27 umrlo je od posljedica mučenja.
“Činjenica da prijavljena osoba obavlja funkciju člana Predsjedništva predstavlja otežavajuću okolnost, što ovo krivično djelo čini naročito teškim, a što je zakonodavac jasno odredio”, dodaje se u saopštenju HRS-a.

Ostavite komentar: