Završna riječ! Đokić: Izmjene zakona iniciralo Ministarstvo porodice, omladine i sporta

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da je inicijativu za izmjene i dopune Zakona o koncesijama pokrenulo Ministarstvo porodice, omladine i sporta, na način da predmet koncesije mogu biti i objekti ili aktivnosti vezane za sport.

“To je suština ovog zakona, nema nikakvih drugih promjena i namjera. Jasno je opisano na šta se odnose izmjene zakona”, rekao je Đokić u završnoj riječi o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o koncesijama, po hitnom postupku.

Đokić je naglasio da je do sada u Republici Srpskoj dodijeljeno 155 koncesija u oblasti elektro-energetike, a da je raskinuto 69 ugovora o koncesijama.

On je naveo da to dovoljno govori da Vlada pokazuje visok nivo odgovornosti prema ranije datim koncesijama u dijelu stalne kontrole da li se izvršavaju ugovorene obaveze, te da vodi računa o zaštiti resursa Republike Srpske i njene životne sredine.

Đokić je na sjednici Narodne skupštine rekao da rasprava o predloženom zakonu nije bila posvećena tom rješenju, te da su se narodni poslanici udaljili od teme.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak istakao je nema nijedan razlog da se zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama donosi po hitnom postupku.

“Obrazloženje o hitnosti u dokumentu je prepisano iz Poslovnika bez ikakvih pojašnjenja. Ovo je materija koja mora da se posmatra sa velikom pažnjom i nije smjelo da se radi na ovakav način”, rekao je Crnadak u raspravi o predloženom zakonskom rješenju.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović naveo je da su koncesije važna oblast u kojoj u Republici Srpskoj “vlada totalna anarhija”, te da je mnogo koncesionih ugovora bilo štetno po Republiku Srpsku.

Poslanik Milan Tubin rekao je da će Klub poslanika Socijalističe partije podržati ovaj zakon jer je dobar.

Narodni poslanici razmotrili su predloženo zakonsko rješenje.

Ostavite komentar: