Završen veliki narodni miting u Banjaluci: Baloni u bojama trobojke za kraj VIDEO

18.04.2024. | 19:53

Na Trgu Krajine u Banjaluci večeras je završen veliki narodni miting “Srpska te zove” sa kojeg je poručeno da srpski narod ne da Republiku Srpsku i da neće dozvoliti da bude ponižena bez obizira na spornu antisrpsku rezoluciju.

Skup je završen pjesmom “Zavjet” u izvođenju mlade umjetnice Anje Vukliš, te simboličnim puštanjem balona u bojama srpske trobojke.

Na Trgu Krajine koji je bio pun građana iz cijele Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i ulice koje vode ka njemu, istaknute su srpske trobojke, te transparenti podrške rukovodstvu Republike Srpske, njenim institucijama i borbi srpskog naroda za slobodu.

Na skupu su se obratili, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić i predsjednik Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Na skupu je govorio i predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić pozvao je sve Srbe da se okupe oko Republike Srpske, jer je sveta obaveza da se čuva sjećanje na srpsko stradanje.

“Svjetski moćnici mogu da nam oduzmu sve, ali ne mogu dvije stvari, a to su ponos i sjećanje na naše najmilije”, poručio je večeras iz Banjaluke Branislav Vučetić iz Bjelovca kod Bratunca, kojem je tokom rata za tri mjeseca pobijena kompletna porodica.

Skupu su prisustvovali i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, senator Srpske Aleksandar Vulin, te i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Prisutni su bili i predsjednici partija vldadajuće koalicije, predstavnici brojnih institucija Srpske, te predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, lokalnih zajednica, akademske zajednice, nevladinog sektora proisteklog iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i zvaničnici iz javnog društvenog i političkog života.

Povod za okupljanje je najavljena rezolucija o Srebrenici o kojoj bi trebalo da raspravlja Generala skupština UN.

Centralne lice grada Banjaluka bile su zatvorene, a skup su obezbjeđivale policijske snage Republike Srpske.