Završen proces! “Srebrena malina” dobila saglasnost Agencije za lijekove BiH za uvoz 20 respiratora

Agencija za lijekove BiH danas je dala saglasnost za završetak postupka uvoza preostalih 20 respiratora koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite preko firme “Srebrena malina”, saznaje Klix.ba.

Ovu informaciju za je za Klix potvrdio portparol UIO BiH Ratko Kovačević koji je rekao da preostali respiratoru mogu ući na carinsko područje BiH nakon što je prikupljena sva potrebna dokumentacija, a prije toga i plaćen PDV.

I dok se danas završavala papirologija za 20 respiratora, istražioci su bili u carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo i izuzeli originalnu dokumentaciju, koja im je potrebna u postupku predmeta “Respiratori”.

Istragu u predmetu “Respiratori” provodi Tužilaštvo BiH, a zbog uvoza 100 respiratora iz Kine preko kompanije “Srebrena malina” osumnjičeni su federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

“Srebrena malina” je imala rok do 27. maja za njihov uvoz, no zbog probijanja rokova bila je potrebna nova dozvola. Vrijedi istaći da je firma “FH Srebrena malina” probila sve moguće rokova kada je u pitanju nabavka i uvoz respiratora.

Ostavite komentar: