Zatvaraju se prihvatni centri “Bira” i “Miral”

Kantonalne vlasti dale Ministarstvu bezbjednosti BiH rok od 10 dana da preuzme upravljanje centrima i dio migranata prebaci u Salakovac, Delijaš i Ušivak.

Prvi put nakon eskalacije sukoba u privremenom migrantskom centru „Bira“ zasjedala je i Operativna grupa za nadzor migrantske krize. Ministarstvu sigurnosti dat je rok od deset dana da preuzme upravljanje prihvatnim centrima, a višak migranata izmjesti u Salakovac, Delijaš ili Ušivak.

– Uprkos svim sastancima s ministrom Draganom Mektićem i njegovim obećanjima, odnos prema migrantskoj krizi u Krajini nije promijenjen. Nijedan zaključak nije ispoštovan – istakao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Mjeseci čekanja

Kantonalne vlasti juče su održale sastanak sa svim autoprijevoznicima kako bi bili utvrđeni kapaciteti i krenulo se u zatvaranje migrantskih centara te prebacivanje migranata u centre pod ingerencijom Ministarstva sigurnosti.

– Razumijevanja ćemo imati za migrante u centrima Đački dom i „Sedra“, jer je riječ o porodicama i djeci koja pohađaju nastavu. Ako Ministarstvo ne preuzme upravljanje nad centrima „Bira“ i „Miral“, jedino preostaje da ih zatvorimo – kazao je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Osam mjeseci čekanja, neispunjenih obećanja, propusnih granica, izostanka kontrole nad ulaskom i izlaskom migranata, prelilo je čašu nezadovoljstva.

O sigurnosti da se i ne govori, s obzirom na to da se o tome brinu zaštitarske kuće, s minimalnim kapacitetima.

– U „Biri“ je na dvije hiljade migranata raspoređeno tek devet čuvara – napomenuo je Kljajić.

Iznajmljivanje stanova

Uprkos mjerama zabrane ulaska, koje su na snazi, migranti ne prestaju stizati u Bihać i Veliku Kladušu. Odgovorni tvrde da je situacija izmiče kontroli, jer više niko ne zna koliko migranata boravi u USK.

Poneki koriste i situaciju pa za prilično novca i nelegalno iznajmljuju kuće i stanove migrantima. U 145 kontrola od jula do decembra prošle godine u privatnim stanovima zatečena su 804 migranta.

Pljačke, provale, krađe…

Mujo Koričić, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova USK, kaže da je 14 krivičnih djela proteklog vikenda za njih “miran vikend”.

– Pljačke, obijanje automobila, provale u kuće, krađe… najčešća su krivična djela koja čine migranti. Trudimo se da držimo sve pod kontrolom, ali naši službenici cijeli dan intervenišu zbog migranata – kazao je Mujo Koričić, policijski komesar USK.

U policijskim biltenima do sada su zabilježeni pokušaji ubistva, silovanja, teške krađa, krađe automobila i provale, iza kojih stoje migranti.

Izvor.(Dnevni avaz)

 Ostavite komentar: