Zaslužuju Svetosavsku nagradu: Trivićeva rekla da su vaspitači, učitelji i nastavnici nosioci reformskih procesa

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da su vaspitači, učitelji i nastavnici nosioci reformskih procesa i kvalitetnog obrazovanja u Srpskoj i da bez njih ne bi bili postignuti dobri rezultati, te naglasila da oni zbog toga zaslužuju Svetosavsku nagradu.

“Velika je to čast i obaveza za sve nas u Ministarstvu prosvjete i kulture. Čast, jer znamo da prosvjetni radnici na svim nivoima obrazovanja – od vrtića do srednjih škola, iz dana u dan doprinose da naša djeca, učenici, steknu nova znanja, vještine, razviju pozitivne osobine i spremnije gledaju na sve izazove društva koji im se nameću”, rekla je Trivićeva u Banjaluci na dodjeli Svetosavskih nagrada koje se dodjeljuju drugi put.

Prema njenim riječima, upravo zbog toga ova godina je bila drugačija i u Ministarstvu su se svi trudili da djeca ne osjete posljedice pandemije virusa korona.

“Škola je postala virtuelna, naši nastavnici vizionari koji se trude da prenesu znanja na nove načine svojim učenicima i da svjedoče o tome kako je najmlađa populacija među nama uspjela da u ovom teškom vremenu ostane privržena školi na jedan drugačiji način. Nismo odustali od svojih ciljeva. Jedino smo trudom i radom mogli da ostanemo uz naše posvećene vaspitače, učitelje i nastavnike”, naglasila je Trivićeva.

Ona je navela da su Svetosavske nagrade razvrstane po nivoima obrazovanja, kao i do sada ostvareni ciljevi koji se realizuju kroz program “Nova škola za novo doba”.

“U predškolskom periodu naše mališane pripremamo za sve ono što škola donosi. Zato smo povećali obuhvat djece predškolskim programom. Besplatni vrtići za djecu bez roditeljskog staranja i djecu sa smetnjama u razvoju postali su stvarnost i velika olakšica roditeljima, odnosno starateljima. Početkom godine osposobljeni su resursno-stručni centri za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje na području cijele Srpske. Intenzivno smo jačali partnerstvo sa roditeljima i obučavali vaspitače”, istakla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, u osnovnom vaspitanju i obrazovanju uveliko su u toku reformski procesi koji se odnose na razvijanje inoviranih nastavnih planova i programa s fokusom na ishode učenja, cjelovit razvoj učenika i efikasan nastavak školovanja.

Ona je rekla da su se programima dodatne nastave iz određenih predmeta posebno obradovali nadareni učenici, te dodala da je svima njima prvi put od ove školske godine omogućeno da biraju fakultativne programe u skladu sa svojim interesovanjima, poput Malih programera, Istraživača zavičaja, Kaligrafije i Domaćinstva.

“Želimo da učenici na zanimljiv i kreativan način ovladaju sposobnostima timskog učenja, te da kroz istraživački rad podstiču razvoj ključnih životnih vještina – kritičko mišljenje, komunikacijske vještine, izgradnju međusobnih odnosa, društvenu odgovornost i stvaraju funkcionalna znanja. Mislili smo i o zdravom rastu i razvoju učenika, te smo onima koji pohađaju prvu trijadu omogućili da nastavni dan započinju petnaestominutnim vježbanjem”, naglasila je Trivićeva.

Digitalizacija u nastavi, kao neizostavno sredstvo za rad u školama 21. vijeka, ističe ona, sprovedena je kroz informacioni sistem e-Dnevnik od 1. septembra u svim osnovnim školama Republike Srpske.

“Nastavnici i učenici su prošli treninge za upotrebu seta edukativnih alata, među kojima i one koji im omogućavaju komunikaciju, kreiranje virtuelne učionice, testova za ponavljanje i ocjenjivanje, mrežno dijeljenje materijala, razmjenu poruka. To će nam biti od velike važnosti i u interaktivnosti izvođenja nastave u učionicama. Ove godine nastavljamo i sa digitalizacijom u srednjim školama”, rekla je Trivićeva.

Ona ističe da se u kontinuitetu investira u objekte i stvaranje boljih uslova u svim školama.

“U oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja fokusirali smo se na usklađivanje upisnih politika sa potrebama tržišta rada. Republički pedagoški zavod je, uz podršku poslovne zajednice, uradio reviziju, a potom i standardizaciju 106 zanimanja za kojima tržište rada iskazuje potrebu. U skladu s njima, razvijeni su nastavni planovi i programi za srednje stručno obrazovanje koje se već primjenjuje od ove školske godine. Stipendiramo i učenike upisane u deficitarna zanimanja”, navela je Trivićeva.

Trivićeva ističe da je, uprkos veoma otežanim epidemiološkim okolnostima, učinjen veliki iskorak u sprovođenju reformskog procesa i u tom smjeru će biti nastavljeno bez zadrške, s jasnim opredjeljenjem da bude stvorena “Nova škola za novo doba”.

“Svjesni smo da je formalno obrazovanje osnova svakog obrazovanja, ali da se ono vremenom mora nadograditi. Koncept cjeloživotnog učenja nudi nam mogućnost da se neprestano razvijamo i širimo svoje znanje”, rekla je ona.

Prepoznajući značaj navedenog, kaže Trivićeva, vaspitači, učitelji i nastavnici su junaci ovog doba jer su svestrani, posvećeni i spremni na nove izazove. Oni su, dodala je, nosioci reformskih procesa i kvalitetnog obrazovanja bez kojih ne bismo postigli navedene rezultate, te zato zaslužuju Svetosavsku nagradu.

“Vođena svetosavskom idejom po kojoj je ulaganje u mlade, obrazovanje i školstvo, najsigurniji put u bolju budućnost svih nas, želim da čestitam dobitnicima ovogodišnje Svetosavske nagrade, a svim prosvjetnim radnicima i učenicima u Republici Srpskoj čestitam školsku slavu Svetog Savu”, poručila je Trivićeva.

Ostavite komentar: