Žarković: Hrvatsko pravosuđe gluvo na vapaje Srba VIDEO

Predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije Krsta Žarković rekao je da je hrvatsko pravosuđe gluvo na vapaje Srba, građana, porodice poginulih boraca iako bi Hrvatima trebalo da bude u interesu da odgovara onaj ko je počinio zločin, da “ne ide ljaga na cijeli narod”.

On podsjeća da su preduzimali nekoliko koraka, podnosili i krivične prijave zahvaljujući vlastima u Banjaluci i Beogradu, a prijave pune materijalnih dokaza i svjedočenja podnosile su i institucije i organi koji se bave tim poslom.

“Zašto niko nije odgovarao? To je još jedan od niza zločina i možda najveći zločin praktično prema Srbima iz Zapadne Slavonije, ali i prema onim Hrvatima koji žive tamo, koji su časni i pošteni ljudi”, rekao je Žarković za ATV.

Žarković kaže da je danas vlast Republike Srpske učinila mnogo za Srbe iz Zapadne Slavonije i uručila im veliku pomoć, kao i grad Gradiška, ističući da imaju spomen-područje gdje da se sastaju i da se sjećaju žrtava.

On je rekao Srbi koji su ostali da žive u Zapadnoj Slavonije danas žive vrlo teško, kao i da mlađi naraštaj napušta taj prostor.

Žarković kaže da je danas otkriveni spomenik podignut na ideju i inicijativu Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije, ali su ga finansirale institucije Republike Srpske.

“Poruka uklesana na spomeniku je da život ide dalje, da nismo stali. Na spomeniku stoji krst koji je prelomljen. Dio nas je ostao u sjećanjima i nikad neće zaboraviti svoj kraj i ta tuga je danas ovdje. Ponijeli smo dio krsta ovdje, nastavili smo ovdje normalnim životom i život se nastavlja dalje. Ne smijemo stati prije svega radi nas samih, radi pokoljenja, budućnosti i radi žrtava koje su ostale na tim prostorima”, rekao je Žarković.
 

 

Ostavite komentar: