Zamjenik ministra odbrane o dolasku Stoltenberga u BiH: Narušena mu je bezbjednost

12.10.2023. | 10:41

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Aleksandar Goganović govorio je o najavama mogućeg dolaska generalnog sekretara NATO-a u BiH Jansa Stoltenberga te poručio da informacije imaju dvije strane.

“NATO savez i NATO štab u Sarajevu nisu najavili dolazak generalnog sekretara u BiH. Tu informaciju smo dobili iz medija koji tvrde da im je ministarstvo odbrane potvrdilo tu informaciju. Neozbiljno je najavljivati tako nešto ako je neistina. S druge strane, ako je istina, pita se kako je ta informacija mogla procuriti iz Ministarstva spoljnih poslova ako je to klasifikovano kao tajno”, kaže Goganović.

On poručuje i da je na ovaj način narušena bezbjednost generalnog sekretara NATO-a Jansa Stoltenberga, jer pravac njegovog kretanja je uvijek tajna, pogotovo ako odlazi u zemlje koje nisu članovi NATO.

“Stav zvaničnika Srpske je jasan, ne idemo u integracije ali podržavamo saradnju. Imamo pritisak kolega iz FBiH koji pričaju o integraciji. NATO je korektan. Njihova saopštenja govore da BiH nije na ulaznim vratima. Čak su rekli da o tome neće ni govoriti dok sve ne dogovore tri naroda u BiH. Zvanične institucije podržavaju EUFOR i to što oni rade u BiH. Kada me neko pita da li je beszbjednosna situacija stabilna, uvijek se pozivam na EUFOR koji je više puta naglasio da je stabilna. A EUFOR ima jedini mandat da ocjenjuje bezbjednost u BiH. To je emisija Evropske unije. Ne vidimo zašto bi EUFOR nekome smeta i podržavamo produžetak misije”, kaže Goganović za ATV.