Zamjenik ministra odbrane BiH istakao: Sa Manjače se ne vidi NATO

Vojna vježba Oružanih snaga, koja će iduće sedmice biti održana na Manjači, ne predstavlja nikakav korak ka pridruživanju BiH NATO-u, rekao je “Glasu Srpske” zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić juče je na predstavljanju vježbe “Kombinovani napor 22” najavio finalno NATO ocjenjivanje Bataljonske borbene grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH, te dodao da je to korak bliže pridruživanju BiH NATO-u.

Okolić je podvukao da svako priča što želi, ali da izjava Podžića nije tačna.

“Pojedine političke snage i akteri priželjkuju i svim silama se bore da BiH bude u NATO-u, dok mi sa druge strane nismo za ulazak u taj blok, već isključivo za partnersku saradnju sa njima. Tako da mi upravo, kada je riječ o vojnoj vježbi na Manjači, imamo samo saradnju sa tim blokom, koja traje još od njihovog dolaska i završetka rata”, kazao je Okolić.

Na vojnoj vježbi Oružanih snaga na Manjači, podvukao je Okolić, biće ocjenjivana samo jedinica Oružanih snaga da li je spremna za partnerstvo za NATO-om.

“To je ocjenjivanje vojne jedinice koja će eventualno nekada možda biti partner nekome za očuvanje mira u svijetu. Mi sa NATO-om imamo razvijeno partnerstvo za mir i to su jedine moguće kombinacije. Tako da je izjava ministra odbrane neozbiljna. Ne radi se ni o kakvom koraku naprijed ka tom bloku. Riječ je o ranije dogovorenim aktivnosti koje imaju BiH i NATO kao partneri. Nigdje ničim nije rečeno da je to bilo kakav uslov za prijem u taj blok”,  podvukao je Okolić.

Naglasio je da se Podžić svim mogućim sredstvima bori za ulazak u NATO, ali da nema teoretske šanse da bude donesena odluka za ulazak u taj blok.

“Mi čak ni od NATO zvaničnika u BiH i šire ne čujemo da smo na ulasku u taj blok, već da smo samo dobri partneri”, poručio je Okolić.

Podsjetio je da u akciji obučavanja sa NATO-om učestvuju mnoge zemlje koje su samo partneri NATO-a, ali nisu članice.

Vojna vježba Oružanih snaga BiH najavljena je na poligonu Manjača od 19. do 23. septembra.

Ostavite komentar: