Zaključak Evropskog savjeta: Spremni smo BiH dati status kandidata, ali tek nakon reformi

Evropski savjet objavio je zaključak nakon današnjeg sastanka na kojem su Ukrajina i Moldavija dobile status zemalja članica, dok Bosni i Hercegovini to isto nije odobreno.

Kako su rekli u zaključku, u dijelu koji se odnosi na BiH, Evropski savjet pozdravlja politički dogovor koji su lideri Bosne i Hercegovine postigli 12. juna 2022. godine u Briselu, a koji je neophodan za stabilnost i puno funkcionisanje zemlje i kako bi se odgovorilo na težnje naroda.

“Pozivamo sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obaveze navedene u sporazumu i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu, što će zemlji omogućiti da odlučno napreduje na svom evropskom putu, u skladu s mišljenjem Komisije”, stoji u zaključku.

Dodali su da je Evropski savjet spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini.

“U tom cilju poziva Komisiju da bez odlaganja izvijesti Savjet o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom mišljenju s posebnom pažnjom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropski savjet vratio na odlučivanje o ovom pitanju”, dodali su u zaključku.

 

 

Ostavite komentar: