Zakazana hitna sjednica Doma naroda PS BiH – evo šta je na dnevnom redu

29.05.2024. | 16:21

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika ovog doma zakazana je za ponedjeljak, 3. jun, najavljeno je iz parlamenta BiH.

Predlagač izmjena i dopuna je delegat Kluba bošnjačkog naroda Kemal Ademović, koji je u obrazloženju naveo da su izmjene i dopune neophodne, jer, između ostalog, postupak sazivanja hitne sjednice i hitni postupak, prema važećem Poslovniku, nisu precizno definisani i ostavljaju mogućnost različitog tumačenja.

Predložene izmjene predviđaju da, u slučaju odsustva predsjedavajućeg Doma naroda, sjednicu može sazvati i zamjenik, da se detaljnije reguliše postupak dopune i izmjene dnevnog reda, da se definiše broj rasprava, kao i njihovo trajanje.

Izmjene predviđaju i regulisanje prekida sjednica, te propisuje kada se prijedlog zakona može uputiti u hitnu proceduru.

Predviđa se rok od 24 časa prije početka hitne sjednice kako bi se utvrdilo da li je prijedlog zakona usklađen sa jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, kao i da li je prijedlog zakona usklađen sa Ustavom BiH i Poslovnikom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predviđeno je da delegati na početku sjednice usvoje zapisnik sa prethodne, treće hitne sjednice.

Početak četvrte hitne sjednice planiran je za 11.00 časova.