Zajednički stav na tribini u Beogradu! Političko jedinstvo – ključ odbrane Srpske

Političko jedinstvo u Republici Srpskoj najbolja je brana ataku zapadnih sila na Srpsku i najjači adut u otporu primjeni nametnutog zakona o “kažnjavanju i zabrani negiranja genocida” koji je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, zaključeno je na današnjoj tribini “Inckov zakon – kraj Srpske ili raspad Bosne” u Beogradu.

Učesnici skupa u organizaciji portala “Sve o Srpskoj” i “Fakti”, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, ukazali su da je Inckovom intervencijom otvoren prostor za najveću krizu u postdejtonskoj BiH.

Kako je istaknuto, upravo zato predstavnici Srpske moraju da odigraju smireno i mudro, ali da, prije svega, sačuvaju sadašnji stepen jedinstva vlasti i opozicije kako bi zapadnim moćnicima stavili do znanja da neće pristati na nametnute zakone i nova otimanja entitetskih nadležnosti.

Politički analitičar Aleksandar Pavić rekao je da na očuvanje neophodnog jedinstva sve faktore u Srpskoj opominju prethodna iskustva, u kojima je Zapad uvijek išao na to da će neko iskočiti i olakšati mu posao, što se u prošlosti i događalo, pa su ulatimatumi protiv Srba i Srpske prolazili.

“Za sada niko u Srpskoj ne iskače. To je dobro i treba izdržati, jer će Kristijan Šmit nastaviti da blefira da je visoki predstavnik, nadajući se nekakvom iskakanju sa srpske strane”, upozorio je Pavić.

NJegova procjena je da će se Šmit ponašati i predstavljati tako kao da vrijeme radi za njega.

“Šmit će gledati da melje srpsku poziciju, jer se on neće povući podvijenog repa. Na to neće pristati ni Zapad, kojem je potrebna kriza u BiH, a mi moramo da se spremimo na nju i izbjegnemo najgore. Ipak, prvenstveno moramo da ostanemo čvrsti”, naglasio je Pavić.

On je ukazao da bi veliki problem mogao da nastane ukoliko bi Šmit u Beogradu bio primljen kao visoki predstavnik i ako bi to mediji tako prenijeli narodu, zbog čega treba učiniti sve da se to spriječi.

Advokat Branko Lukić smatra da je jedinstvo stranaka u Srpskoj, uz podršku Srbije, Rusije i Kine, ključ odbrane njenih interesa, te da je, za sada, napravljen odličan posao.

“Institucije Republike Srpske odgovorile su pravovremeno, brzo i kreativno na Inckove svinjarije. Tako treba i nastaviti, jer BiH sve više postaje tamnica i logor za evropske hrišćanske narode, Srbe i Hrvate, koji su protiv unitarne BiH”, rekao je Lukić.

On tvrdi da su Bošnjaci najveći razbijači BiH, iako za to optužuju sve druge, što im Zapad odobrava puštajući ih da praktično rade šta hoće zbog svojih kalkulacija.

“Treba biti oprezan da Zapad ne gurne u BiH u rat, što bi odgovaralo i /lideru SDA/ Bakiru Izetbegoviću, koji protiv oružanog sukoba ne bi imao ništa protiv, baš kao ni dobar deo njegovih sledbenika”, zaključio je Lukić.

I Milomir Stepić sa beogradskog Instituta političke studije prepoznaje prste Zapada u potpaljivanju bosanske krize i produbljivanju jaza među Srbima i Bošnjacima.

“Kada građani Federacije BiH i studenti medicine iz Sarajeva i Tuzle dođu u Beograd da prime vakcinu i to samo `blago zamiriše` na otopljavanje odnosa, urgentno /bivši visoki predstavnik Valentin/ Incko donese Zakon. Tako se muslimani sve više podstiču da traže unitarizaciju na bazi kvaziargumenta da Republika Srpska kao političko-teritorijalna tvorevina, čiji su prvi političar i vojnik pravosnažno osuđeni za genocid, ne može da postoji”, objasnio je Stepić

Ostavite komentar: