Zajednički stav Banjca i Stevandića nakon sastanka u Sarajevu: Funkcionisanje Srpske ne narušava BiH

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da su svi predsjednici političkih partija iz Republike Srpske na današnjem sastanku u Sarajevu sa predstavnicima EU i SAD imali zajednički i usaglašen stav koji potvrđuje da Srpska nije problem i da njeno funkcionisanje ne narušava BiH.

Stevandić kaže da su predstavnici partija iz Srpske ukazali da je problem u Federaciji BiH /FBiH/ koja za tri godine nije mogla da formira vlast i da ima legitimne domove naroda, kao i legitimnog predstavnika hrvatskog naroda.

On je rekao da su predstavnici partija iz Republike Srpske na sastanku demonstrirali opredijeljenost da prihvate rješenja koja se dogovore u FBiH između Bošnjaka i Hrvata, pod uslovom da se poštuju prava Srba u vezi sa formiranjem klubova naroda identično kao i za druge narode.

“Rekli smo da je Republika Srpska i do sada funkcionisala i nije imala problema, te da ćemo zadržati načine izbora člana Predsjedništva i predsjednika Republike direktnim i neposrednim izborima, kao i svih poslanika, jer su to svjetska i demokratska pravila”, istakao je Stevandić.

On je dodao da su na sastanku izrazili neslaganje da bilo ko iz FBiH nameće način na koji će Republika Srpska birati svog člana Predsjedništva BiH.

“Rekli smo da ne namećemo i da nam je potpuno svejedno na koji će se način u FBiH birati član Predsjedništva BiH, ali da će se u Republici Srpskoj član Predsjedništva birati uvijek direktno, kao i predsjednik Republike. Rekli smo da ne insistiramo na nacionalnom prefiksu jer smo potpuno uvjereni da će uvijek dobiti povjerenje onaj koji bude imao najviše glasova”, naveo je Stevandić.

Stevandić ističe da Republici Srpskoj ne smetaju ti prefiksi jer je potpuno funkcionalna, za razliku od BiH

On napominje da su predstojeći pregovori u Neumu zakazani isključivo radi dogovora Hrvata i Bošnjaka i nalaženja rješenja za FBiH u čijem funkcionisanju očito ima puno problema.

Stevandić kaže da su predstavnici Republike Srpske izrazili i zajednički zaključak da se Republika Srpska ne može okrivljivati za sve ono što godinama ne funkcioniše u FBiH.

“Republika Srpska može samo da se pohvali kao entitet koji savršeno funkcioniše izborno, postizborno i institucionalno”, naglasio je Stevandić.

Lider NPS-a Darko Banjac izjavio je da je suština problema Izbornog zakona u FBiH i da su predstavnici vladajuće koalicije iz Republike Srpske na današnjem sastanku sa evropskim i američkim zvaničnicima istakli potrebu da se uspostavi dogovor između Hrvata i Bošnjaka jer od toga zavisi u kojem pravcu će se taj zakon mijenjati.

Poslije sastanka sa direktorom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Metjuom Palmerom, Banjac je rekao Srni da nije bilo zaključaka, a susret je nazvao razmjenom mišljenja, određenih stavova.

“Suština problema Izbornog zakona se odnosi na FBiH. Mi u Republici Srpskoj nemamo taj problem i nećemo prihvatiti da imamo bilo kakvog krivca ako ne dođe do dogovora oko Izbornog zakona. Ukoliko se oni dogovore u okviru FBiH, što se tiče predstavnika Srpske to neće predstavljati problem ako ne zadire u temelje Dejtonskog sporazuma, a riječ je o konstitutivnosti naroda”, istakao je Banjac.

On je dodao da Srpskoj nije problem da se definiše kako se bira Dom naroda dok god ga bira Narodna skupština uz primjesu konstitutivnosti koja postoji, kao i da nije problem način na koji će se birati članovi Predsjedništva u FBiH.

“Kako god da se oni dogovore, to je njihova stvar. Za nas iz Republike Srpske je bitno da se srpski član Predsjedništva BiH bira neposredno na izborima u Srpskoj i to smo jasno rekli”, istakao je Banjac.

Ključ ovog današnjeg razgovora, prema njegovim riječima, jeste poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, čemu su privrženi, kao i da je jasna poruka da nadležnosti Republike Srpske treba da idu u njenom pravcu.

On je ukazao da je težak zadatak da uspostave dogovor što se tiče Hrvata i Bošnjaka, ali da su predstavnici vladajuće koalicije iz Republike Srpske istakli da se, ukoliko se bude išlo u pravcu donošenja novog Izbornog zakona, ako dođe do dogovora, mora ići i prema izboru nove Centralne izborne komisije /CIK/.

Banjac je podsjetio i na poziv predsjednika parlamenta Srpska Nedeljka Čubrilovića predsjednicima SDA Bakiru Izetbegoviću i HDZ-a BiH Draganu Čoviću da prisustvuju i obrate se na posebnoj sjednici parlamenta Srpske, ali da Izetbegović ne želi da odgovara, te da će se vidjeti da li će to Čović učiniti.

“Mi ćemo održati tu Narodnu skupštinu, naši stavovi su jasni”, rekao je Banjaci, ali je naglasio na nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida od Valentina Incka ne može da uđe u parlament BiH.

Istakao da je neprihvatljivo da se kaže da je Republika Srpska genocidna tvorevina, ili da je srpski narod genocidan, kao i da bi volio da je to kažnjivo, ali isto tako i kada je riječ o druga dva naroda i FBiH.

“Rekli smo da smo mi spremni da odemo i u Parlament FBiH, ukoliko nas zovu, da se obratimo, kao što su pozvani Izetbvegović i Čović. Mi želimo da pokažemo da smo spremni da razgovaramo, ali da drugi ljudi za to nisu spremni”, rekao je Banjac.

Ostavite komentar: