“Zahvaljujući Dodikovoj posjeti Zagrebu”: Vranješ istakao da će razgovor o Trgovskoj gori biti polovinom novembra

28.09.2020. | 15:06

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izjavio je Srni da je kao direktan rezultat posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Zagrebu njegov današnji sastanak sa ministrom privrede i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem u čijem rosoru je i pitanje Trgovske gore.

Vranješ je istakao da je na današnjem sastanku razgovarano o odlagališti na Trgovskoj gori, kao i privrednoj saradnji između BiH i Hrvatske sa mogućnostima njenog dodatno unapređenja.

“U tom kontekstu predložio sam bilateralni susret ministra Staše Košarca i ministra Ćorića, na kojem bi se, pored Trgovske gore, razgovaralo i o ekonomskim odnosima BiH i Hrvatske, spoljnotrgovinskoj razmjeni, kao i o zajedničkim energetskim projektima. Ministar Ćorić je prihvatio inicijativu i predložio drugu polovinu novembra za sastanak sa ministrom Košarcem u Zagrebu na kojem će biti otvorene sve ove važne teme za bilateralnu saradnju”, istakao je Vranješ.

On je izrazio zadovoljstvo da je ministar Ćorić pokazao razumijevanje i spremnost da se otvore razgovori, u nadi da će budući sastanak dvojice ministra u drugoj polovini novembra rezultovati približavanju stavova o Trgovskoj gori, unapređenju privredne saradnje, otvaranje razgovora o temi energetskih projekata i povećanja spoljnotrgovinske razmjene.

“Želim da istaknem da je današnji sastanak rezultat posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu, kao što je i za sutra najavljeni bilateralni susret Vojina Mitrovića, ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara i Olega Butkovića ministra mora, prometa i infrastrukture, kada će biti potpisan važan bilateralni sporazum o održavanju i rekonstrukciji mostova na granici između BiH i Hrvatske”, naglasio je Vranješ.

On je istakao da i ovaj bilateralni sastanak na ministarskom nivou takođe treba posmatrati u svjetlu posjete Milorada Dodika Zagrebu.

Kao što je poznato, srpski član Predsjedništva BiH tokom posjete Zagrebu i sastanka sa premijerom Andrejem Plenkovićem otvorio je razgovore o infrastrukturnim projektima koji će sutra biti jedna od tema sastanka dva ministra.