Zahtjev VSTS: Portparol Delegacije EU o konkursu za izbor glavnog tužioca BiH

EU očekuje da se imenovanja u pravosuđu, posebno na najvažnije rukovodeće pozicije, provode uz primjenu najviših standarda profesionalizma i integriteta, rečeno je Srni iz Delegacije Evropske unije u BiH povodom zahtjeva Podvijeća Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH da se ponovi konkurs za izbor glavnog tužioca BiH.

Portparol Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Kening rekao je Srni da trenutno VSTS provodi postupke imenovanja na više rukovodećih pozicija u pravosuđu.

U tom kontekstu, dodao je, uočili su da je nadležno tijelo VSTS-a, na osnovu Poslovnika, predložilo ponavljanje konkursa za poziciju glavnog tužioca BiH, što će biti razmotreno na narednoj plenarnoj sjednici VSTV-a.

“Evropska unija očekuje da se imenovanja u pravosuđu, posebno na najvažnije rukovodeće pozicije, provode uz primjenu najviših standarda profesionalizma i integriteta, prije svega procjenom podobnosti kandidata za određenu funkciju u skladu sa evropskim standardima”, ističe Kening.

Pod tim se, između ostalog, podrazumijeva, naglasio je Kening, i obavezno uzimanje u obzir i pravilna procjena postojanja prethodne disciplinske ili krivične odgovornosti kandidata.

“Konačna odluka o imenovanju treba da bude utemeljena prvenstveno na profesionalnim zaslugama kandidata i njihovoj sposobnosti da pokažu najviše moralne vrijednosti potrebne za obavljanje pravosudne funkcije”, rekao je Kening.

Iz Delegacije EU u BiH rekli su da je funkcionalna BiH, u kojoj vladavinu prava garantuju nezavisne i stabilne institucije, jedan je od ključnih uslova za pristupanje Uniji.

“Efikasni, pravovremeni i postupci imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija zasnovani na stručnosti, bez bilo kakvog vanjskog uplitanja su suštinski preduslovi za osiguranje nezavisnosti pravosuđa”, zaključio je Kening.

Ostavite komentar: