Zahtjev srpskih udruženja: Migrante iz kampa u Lipi vratiti u zemlju porijekla

Predstavnici srpskih udruženja i Srba u organima vlasti u Federaciji BiH i mještani srpskog sela Lipa, između Bosanskog Petrovca i Bihaća, zaključili su danas da je potrebno da migranti smješteni u kamp u ovom selu budu što prije vraćeni u zemlje porijekla.

Na sastanku je ukazano na brojne probleme sa kojima se suočavaju mještani ovog i okolnih sela.

Iz Udruženja “Povratnici”, koje je organizovalo današnji sastanak u selu Lipa simbolično u pet minuta do 12.00 časova, kažu da je potrebno usmjeriti pažnju na probleme sa kojima se suočavaju i Srbi i Bošnjaci na ovom području.

“Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu dostigla je vrhunac. Šteta koju migranti prave stanovnicima kantona je ogromna”, rekao je Srni predsjednik Udruženja Nemanja Davidović.

On naglašava da je hitno potrebno da Predsjedništvo BiH započne pregovore o readmisiji migranata u njihove zemlje porijekla.

“Pored zahtjeva da se migranti vrate u zemlje porijekla, tražimo i da se poboljšaju uslovi rada zaposlenih u MUP-u Unsko-sanskoga kantona”, istakao je Davidović.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da se problem pojavio na samom početku izgradnje migrantskog kampa u Lipi.

“Kada je počela izgradnja kampa, prešlo se kroz srpsku zemlju, a da niko nije pitan. Kamp je izgrađen na zemlji koja je nekada pripadala Srbima, a sada je uvedena drugačije. Ta parcela zemlje sada nosi naziv `džamija` i smatram da to nimalo nije slučajno”, rekao je Radanović.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta naveo je da migranti bježe iz kampa u Lipi i lutaju po selima, što stvara strah među stanovnicima Unsko-sanskog kantona.

“Nećemo dopustiti da se ikada više desi Lipa. Zanimljivo je da su svi ti migranti u Lipi potencijalni vojnici koji lutaju po srpskim selima”, istakao je Broćeta.

Sastanku, održanom u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg prekoputa migrantskog kampa, prisustvovali su i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH Dragana Damjanović i Aleksandar Štrbac, načelnici opštine Drvar Dušica Runić, Glamoča Nebojša Radivojša, Istočnog Drvara Milka Ivanković, srpski ministri u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta i Miloš Bauk, predsjednik inicijative srpskih udruženja u FBiH Mile Marčeta.

Izvor: Srna

Ostavite komentar: