Za primjer kolegama! Ministar Vojin Mitrović odbio službenu pratnju i vozača

Štićene osobe koje imaju pratnju tokom 24 sata u BiH razvrstane su u tri kategorije i u zavisnosti od toga prati ih različiti broj policajaca, a samim tim i službenih automobila što utiče i na troškove pratnje.

Među njima su članovi Predsjedništava BiH, predsjedavajući i ministri u Savjetu ministra BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH, članovi Kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta BiH, te osobe za koje direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela donese odluku da su pod zaštitom, kao i strani zvaničnici.
Priča o bespotrebnim troškovima koji se gomilaju ponovo je aktivirana nakon što je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA) snimljena kako poslije radnog vremena u službenom automobilu s pratnjom obavlja kupovinu.
Odbio pratnju
Da ministri mogu odbiti pratnju dokaz je ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović.
On je naime jedini ministar u ovom sazivu Savjeta ministara BiH koji je odbio pratnju, a i vozač dolazi iz Bijeljine iz njegove privatne firme. Ujedno on je i ministar sa najmanje savjetnika, ima ih samo dvoje.

“Ovo je moj lični stav, zakon je omogućio da imam pratnju i vozača, ali ja to ne želim. Od preuzimanja mandata u decembru 2019.- godine odbio sam tu privilegiju. Ne mislim da me neko treba čuvati od mog naroda. Ako neko ipak me treba čuvati od naroda onda ja ne trebam biti na ovoj funkciji”, kazao je Mitrović za Avazov portal.
Dodao je da je ipak to njegov lični stav, koji on gaji od početka svog mandata na poziciji ministar komunikacija i transporta.
“Ta odluka nije donesena danas, ali danas je posebno bitna jer se taj novac može preusmjeriti u druge svrhe. Zaista je moj lični stav da me od mog naroda ne treba čuvati policija, niti specijalne jedinice”, kategoričan je Mitrović.

Ostavite komentar: