Za njih krize nema: Za mjesec dana političari u BiH u džep stave šest minimalaca

Minimalac u Srpskoj od početka ove godine, povećan je za 50 KM. Istovremeno, političari u Bosni i Hercegovini, za jedan mjesec, zarade šest minimalnih radničkih plata.

Od 1. januara ove godine, najniža plata za radnike u Republici Srpskoj iznosi 590 KM. Nadležni u Srpskoj poručuju da je to veliki napredak u odnosu na prethodni period, te da je cilj da ovaj iznos bude povećan.

Međutim, oni koji odlučuju o iznosu plate, imaju višestruko veća primanja nego radnici koji dobijaju taj minimalac, a kojih je u Srpskoj oko 120 hiljada.

„Predsjednik Vlade Republike Srpske, za svoj rad, mjesečno je plaćen 6.782 KM, u bruto iznosu. Njegova osnovna plata nakon poreskih odbitaka iznosi oko 4.160 KM. Bruto plata potpredsjednika Vlade Srpske iznosi oko 5.900 maraka, a bruto plata ministara je nešto veća od 5 hiljada maraka“, stoji u podacima iz „Službenog glasnika Republike Srpske“.

Najniža zagarantovana zarada u Federaciji BiH trenutno iznosi 543 KM. Iz Vlade Federacije BiH nedavno je saopšteno da uz ovu platu, radnik ostvaruje i pravo na neoporezive naknade poput toplog obroka, prevoza i regresa, i da po zaposlenom to iznosi 174 KM. To znači da se većini radnika garantuju ukupna primanja najmanje 717 KM mjesečno.

Uporedo sa svim navedenim, državni zvaničnici mogu se pohvaliti odličnim zaradama. Podaci entitetskih vlada i zajedničkih institucija na bh nivou, dokazuju da izabrani političari mjesečno zarade najmanje 6 radničkih minimalaca.

„Poslanici u parlamentu BiH zarađuju 2 hiljade evra mjesečno, što je nešto manje od 4 hiljade KM. Plata Predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH iznosi oko 2.100 evra, odnosno 4.107 maraka. Ministri u Savjetu ministara BIH, imaju primanja 2.200 evra, što je oko 4.300 KM.“, pokazuju zvanični podaci.

Zaradu od više hiljada maraka, imaju i članovi Predsjedništva BiH.

Ostavite komentar: