Za BiH mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU 29. maja

Očekuje se da će Evropska komisija 29. maja objaviti mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je za sarajevske medije direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

Dilberović je rekao da se prema najavama očekuje kako će Evropska komisija paket proširenja koji sadrži izvještaje za države kandidate i potencijalne kandidate objaviti sredinom sljedeće sedmice, tj. 29. maja.

– Uobičajena je praksa da se mišljenje o zahtjevu za članstvo zemlje, zajedno s analitičkim izvještajem, objavljuje u okviru paketa proširenja. Očekujemo da će takva praksa biti i u slučaju BiH, ali konačnu odluku o objavi donosi Evropska komisija – rekao je Dilberović.

Na pitanja o očekivanjima, direktor DEI je rekao kako očekuje da bude okončan i ovaj formalni korak koji prolazi svaka država u procesu pristupanja i čiji je zadatak detaljna procjena ispunjavanja kriterija za članstvo u EU.

– Kako je mišljenje o zahtjevu za članstvo zemlje najsveobuhvatnija analiza stanja u zemlji, očekujemo da ćemo dobiti ocjenu gdje smo dobri, a gdje treba da budemo bolji. Uz to, očekujemo da mišljenje posluži i politici i institucijama kao jasna smjernica u budućim zadacima – rekao je Dilberović.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: