Vulićeva reagovala: Veza Džaferovića sa islamskim ekstremistima nije smetnja za američku vizu

11.05.2022. | 09:59

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da se Šefik Džaferović predstavlja pravnim ekspertom, a zanemaruje osnovnu činjenicu da član Predsjedništva BiH nije Predsjedništvo, dok je predsjedavajući Savjeta ministara jedan i stalni.

Vulićeva je naglasila da bi se Zoran Tegeltija u Savjetu bezbjednosti obraćao sa legitimitetom, autoritetom i argumentovano kako priliči ozbiljnim političarima, za razliku od Džafeovića koji ništa od toga nema, pa čak ni ono osnovno – saglasnost Predsjedništva BiH.

“Za posebnu analizu je odluka Ambasade SAD u BiH da Šefiku Džaferoviću uopšte odobri vizu. Da li su do te mjere neinformisani ili su zaboravili da je Šefik Džaferović bio ili predlagač ili konačni potpisnik rješenja o državljanstvu zaslužnim islamskim ratnicima ili je zaista riječ o tolikoj pristrasnosti sarajevskoj bošnjačkoj politici da žmure i na ove činjenice”, upitala je Vulićeva.

Vulićeva je podsjetila da je Osama bin Laden putne isprave BiH stekao 1996. u ambasadi u Beču, kao i Muhamed Ata koji je predvodio napad na Kule bliznakinje u Njujorku, a glavni organizator napada bio je Halid Šeik Muhamed.

“O kakvom miru, stabilnosti i prosperitetu može govoriti Šefik Džaferović koji je omogućio iskrivljenom umu da pobije skoro 3.000 ljudi, a rani oko 25.000? I ponovo će ‘stručna’ javnost reći da nisam u pravu kada kažem da lokalne Sarajlije zaposlene u Ambasadi SAD u BiH kroje politiku za koju ih instruiše centrala SDA ili im je vodič ‘Islamska deklaracija'”, navela je Vulićeva.

Ona je ocijenila da ozbiljna država, ozbiljna ambasada, a za sve to slovi Amerika, nikako ne bi smjela odobriti vizu čovjeku sa ratnom prošlošću kakvu ima Šefik Džaferović i njegovu neraskidivu vezu sa islamskim ekstremistima.

“Za ozbiljnu ambasadu i državu, uz sve navedene činjenice, Šefik Džaferović je rizični saučesnik u nemilom događaju iz septembra 2001. godine, a da ne spominjem njegova ratna nedjela i učestvovanje u zločinima nad Srbima u BiH za koja nikada nije odgovarao, već je za to nagrađivan raznim funkcijama”, rekla je Vulićeva.