Vulićeva prozvala Čudićevu: U kom svojstvu razgovaraš sa Kurtijem?

17.11.2023. | 14:01

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da javnost očekuje od poslanika u ovom domu Sabine Čudić da uskoro pojasni da li je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem razgovarala privatno ili u svojstvu poslanika, imajući u vidu nadležnosti i činjenicu da BiH nema usaglašen stav u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Vulićeva je rekla da je demokratski i legitimno razgovarati, te da uvijek zagovara dijalog, ali ono što se nikako ne smije zaboraviti jesu nadležnosti.

“Nijedan poslanik, bio član Kolegijuma, predsjedavajući ili član Kluba nema nadležnost da u ime institucija obećava bilo šta i bilo kome. Zato ponavljam i podsjećam sve one koji to, da li namjerno ili ‘slučajno’, zaboravljaju – Predsjedništvo BiH je nadležno za vođenje spoljne politike BiH”, navela je Vulićeva.

Reagujući na sastanak Čudićeve sa Kurtijem, Vulićeva je u izjavi za Srnu naglasila da je Kosovo tema o kojoj ne postoji konsenzus u BiH – Srbi ne priznaju nezavisno Kosovo, već isključivo i samo ono što su usaglasile obje strane (Srbija, Kosovo i Metohija), a što je u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

“Upućeni kažu da se koleginica Sabina veoma razočarala kada ‘Njihova stranka’ nije dobila mjesto ministra inostranih poslova jer se već vidjela na toj poziciji i vježbala nastupe što se i vidi i sa fotografije sa Kurtijem”, rekla je Vulićeva.

Što se tiče sastanka, navela je Vulićeva, opet oni, dobro upućeni koji je bolje poznaju, kažu da je lično zainteresovana za kretanje sa ličnom kartom zbog supruga i njegove porodice i da je zato išla.

“Ne želim u to da vjerujem jer bio bi to bio vid sukoba interesa i zloupotrebe položaja sa trgovinom uticajem. Možda će nam koleginica uskoro pojasniti da je išla u ličnom svojstvu, a ne kao poslanik”, rekla je Vulićeva.

Sabina Čudić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (Naša stranka) juče je u Prištini razgovarala sa Albinom Kurtijem.

Kako je, između ostalog, saopštio domaćin ovog sastanka, na sastanku je bilo riječi “o mogućnostima i oblicima međuinstitucionalne saradnje i potencijalima ove saradnje za građane obje zemlje, kao i o situaciji u regionu u ovom trenutku višestrukih kriza na našem evropskom kontinentu i u svijetu”.

Osim toga, kako je Kurti objavio na društvenoj mreži X, razgovarali su i o važnosti implementacije Berlinskog procesa Agrmts-esp. o slobodi kretanja sa ličnim kartama te načinima za unapređenje međuinstitucionalne saradnje za dobrobit građana obje zemlje.