Vulićeva nezadovoljna što Bošnjaci u blizini slave: Nad Srbima u Vozući sproveden genocid

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić ukazala je da se i poslije 26 godina ne zna gdje su tijela 129 Srba koje su na monstruozan način na području Vozuće i Ozrena ubili pripadnici tzv. Armije BiH i džihadisti, da je na tom prostoru počinjen genocid, nezadovoljna što Bošnjaci u blizini slave.

Pitanje je da li ćemo to ikada i saznati gdje su njihova tijela zakopana i zašto njihove majke nemaju pravo na istinu ko im je na jedan neljudski način skrnavio tijela i sakrio – izjavila je Vulićeva novinarima u Stogu, odredištu marša “Stazom egzodusa” koji je jutros krenuo iz Tumara povodom 26 godina od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini Krivaje i sa južnog dijela Ozrena.

Vulićevama smatra licimjernim da se iz godine u godinu srpski vojnik i rukovodstvo omalovažava i podmeće da su genocidaši od strane političkog Sarajava.

– Ovdje smo svjedoci da je 18 srpskih tijela obezglavljeno i to nije mogao neko slučajno uraditi već isključivo namjenski, ciljano se iživljavalo nad tijelima srpskih mladića i to je genocid – rekla je Vulićeva koja kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu očekuje učesnike kolone.

Nezadovoljna je i što Bošnjaci na svega nekoliko metara od ovog mjesta danas slave, te upitala zašto to rade.

– Oni smatraju da su heroji, vidite istaknute su njihove zastave na svakom ćošku i smatraju da su Srbe istrebili sa ovog područja – navela je Vulićeva.

Ona je poručila da se o tome mora pričati i glasno govoriti i isto tako pozvati predstavnici međunarodne zajednice, kao i bivši visoki predstavnik Valentin Incko da se izjasne da li je to uredu i pitati ih da li je to genocid.

Marš “Stazom egzodusa 2021”

Protojerej-stavrofor Zoran Živković je pred Spomen-krstom u porti Crkve Svetog Đorđa u mjestu Stog u Zavidovićima služio parastos stradalim Srbima.

Kod spomen-krsta vijence su položili ispred institucija Republike Srpske savjetnik u Vladi Stjepan Macanović, u ime zajedničkih institucija zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić.

Vijence su položili i predstavnici Zavičajnog udruženja “Zavidovićana” iz Doboja, Policijske uprave Doboj, opština Doboj, Srbac, Petrovo, Modriča, Vukosavlje, boračkih organizacija iz Petrova i Srpca, Udruženja “Peti odred specijalne brigade policije” iz Doboja, “Veterani Republike Srpske”.

Vijence su položili predstavnici Koordinacije delegacija udruženja izbjeglica iz Beograda, te pripadnici nekadašnje Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade i pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

U mjestu Stog u opštini Zavidovići u Federaciji BiH danas je završen marš “Stazom egzodusa 2021” na kojem je učestvovalo nekoliko stotina ljudi koji su nekoliko sati pješačili iz sela Tumare na Ozrenu stazom dugom 22 kilometra.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi Armije BiH pod nazivima “Uragan”, “Farz” i “Badr al Bosna”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja potpomognuto njihovim jedinicama za brza dejstva kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započetog 1992. godine.

Ostavite komentar: