Vukota Govedarica: Zašto sam odustao od kandidature za predsjednika SDS-a

Vukota Govedarica neće biti kandidat za predsjednika SDS-a na unutarstranačkim izborima, te će podržati Mirka Šarovića, potvrdio je to za N1 TV gostujući u emisiji Novi dan.

U razgovoru je pojasnio zašto je tako odlučio i zašto je po njemu Mirko Šarović najbolje rješenje za čelo stranke.

“Vrlo jednostavno – predsjednik sam još 24 sata. Poslije toga idem u Gacko, sezona je koševine, predsjednik mora da radi”, kazao je u uvodu.

“Ono što mislim to govorim, ono što govorim to radim. Prije dva, tri ili četiri mjeseca sam govorio da je najbolje rješenje za SDS da se okupimo oko jednog kandidata, jedne ličnosti. Ta ličnost sa sobom mora da nosi određeni stepen autiriteta, političkog integriteta, ko ima iskustva – smatrajući da je to najbolje rješenje. Tada sam na glas izgovorio ime Mirka Šarovića. To što sam govorio, danas sam uradio. Sa svojim znanjem, iskustvom i rezultatima koje ima u Savjetu ministara protekle četiri godine, na bazi svega toga i sita i rešeta koje je prošao u SDS-u, mislim da bi on bio najbolje rješenje za stranku”, pojasnio je govedarica.

Ocijenio je da ostali kandidati nemaju razloga da se ljute.

“Da se uđe sa četiri kandidata, ja mislim da nema potrebe, to je loše rješenje. Vidjećete da sam i ranije govorio da po mom uvjerenju najbolji pristup bi bio usaglasiti se oko jednog kandidata, tako smiriti unutarstranačke tenzije. Taj kandidat po mom uvjerenju je gospodin Šarović. Pošto nismo mogli da se usaglasimo da idemo tim putem, sa jednim kandidatom, onda je jasno bilo da ono što sam govorio da danas pokažem u javnosti. Ispred ličnog interesa mi je interes SDS-a, i ne mislim da Mićić i Milićević mogu da pokažu ljutnju. Ako ko zna za demokratski ambijent, to je SDS. Možda u SDS-u ima malo previše demokratije. Kažem možda”, naveo je Govedarica za N1 TV.

“U nekim partijama postoji samo jedan predsjednik, ja sam peti predsjednik SDS-a, sutra će biti izabran šesti. Stranka je prošla za ovih 30 godina težak period. Biće još predsjednika, to oslikava taj demokratski ambijent”, dodao je.

On je kazao da je SDS na ranijim sjednicama Glavnog odbora u RS-u i na državnom nivou se pozicionirala kao opoziciona stranka.

“Mi na sjednici Glavnog odbora se opredijelili kako ćemo djelovati, kazali smo da ćemo djelovati kao opozicija. Znate da smo u martu odbili ponudu SNSD-a da učestujemo u vlasti. I tu smo se pozicionirali kao opozicija. Novo rukovodstvo najvjerovatnije tu odluku može preispitati. Legitimno je da rukovodstvo kaže da li su odluke bile ispravne. Iz njihovog ugla. Iz mog ugla – mislim da su bile ispravne”, kazao je.

S druge strane, Govedarica je rekao da misli kako neće doći do promjene kada je pozicioniranje SDS-a u pitanju. On je kazao i to da Šarović dijeli mišljenje s njim, budući da je na sjednici Glavnog odbora kazao da SDS nema šta da radi u koaliciji sa SNSD-om.

Kompletan video-snimak gostovanja Vukote Govedarice na N1 televiziji pogledajte ovdje.

Ostavite komentar: