Vukota Govedarica usamljen u pregovorima sa SNSD

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica jedini je član petočlane delegacije ove stranke za pregovore sa SNSD-om, koji je donedavno kategorično bio protiv razgovora i bilo kakve saradnje sa strankom Milorada Dodika.

Prema tvrdnjama izvora “Glasa Srpske” iz vrha ove stranke koji je upućen u dešavanja na sjednici Predsjedništva SDS-a, održanoj početkom ove sedmice u Istočnom Sarajevu, članovi predsjedništva su prvo jednoglasno odbacili Govedaričin prijedlog da na razgovore sa SNSD-om ide tročlana delegacija u kojoj bi, pored njega, bili Mladen Bosić i Mirko Šarović, a potom izabrali novu petočlanu delegaciju.

– Prijedlog da Bosić bude u delegaciji je bio potpuno sulud jer je on najglasnije bio protiv bilo kakvih razgovora sa SNSD-om. On je javno govorio da ni po cijenu srpskog jedinstva ne treba pregovarati sa Dodikom, a Govedarica ga je predložio za člana delegacije. Većina članova predsjedništva se usprotivila tome, nakon čega se povukao i sam Bosić – objašnjava naš izvor.

On kaže da je poslije toga jednoglasno izabrana petočlana delegacija u kojoj su, pored Govedarice, još i predsjednik Glavnog odbora Milan Miličević, potpredsjednik GO Mirko Šarović, potpredsjednik stranke Mićo Mićić i član Glavnog odbora i šef istočnosarajevskog SDS-a Darko Babalj.

– Vukota Govedarica je praktično jedini koji je u prvim postizbornim danima kategorično bio protiv bilo kakvih razgovora sa SNSD-om i Miloradom Dodikom, dok su ostali bili mnogo mekšeg stava i nisu odbacivali mogućnost za razgovore, posebno Mićo Mićić, koji je otvoreno predlagao da idu u pregovore sa SNSD-om – tvrdi naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, ovakav sastav delegacije pokazuje da je Vukota Govedarica pretrpio tihi poraz od unutarstranačke struje koja je zagovarala saradnju sa SNSD-om, a dodatna potvrda je sastav Komisije za sprovođenje redovnih unutarstranačkih izbora.

– Predsjedništvo je izabralo komisiju koju čini po jedan član iz svake izborne jedinice, odnosno iz svakog regionalnog odbora, osim iz prve izborne jedinice, gdje tek treba da bude izabran između Ozrena Bursaća iz Kozarske Dubice i Mladena Šumara iz Novog Grada, ali najvjerovatnije će biti izabran Bursać. Ostali članovi su Nemanja Vasić iz “dvojke”, Mladen Kajkut iz “trojke”, Lazo Marić iz izborne jedinice četiri, Milan Miličević iz “petice”, koji će vjerovatno biti i predsjednik komisije, zatim Predrag Jović iz semberske izborne jedinice, Rade Stevanović iz “sedmice”, Marinko Božović iz sarajevsko-romanijske regije i Boro Ninković iz Trebinja – tvrdi naš sagovornik.

On uvjerava da je većina članova komisije za razgovore sa SNSD-om, pogotovo na nivou BiH, ali i na nivou RS.

Vanredna skupština

Unutarstranački protivnici lidera SDS-a Vukote Govedarice ne odustaju od sazivanja vanredne Skupštine SDS-a na kojoj će ponovo tražiti ostavku kompletnog rukovodstva.

Prema saznanjima našeg lista, ti zahtjevi će se ponovo javiti nakon lokalnih izbora u Doboju i Trebinju, a posebno će osnažiti u slučaju katastrofalnog izbornog rezultata u Doboju, gdje je kandidat SDS-a odnedavni član ove stranke Nebojša Šajinović, koji protiv sebe ima kompletnu infrastrukturu nekadašnjeg dobojskog SDS-a, predvođenog Obrenom Petrovićem.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: