Vukanović pisao Vučiću: Situacija u Srpskoj ubrzano se komplikuje

Narodni poslanik Nebojša Vukanović pisao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog trenutne situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska i u tom pismu, između ostalog, naveo da Milorad Dodik namjerava da žrtvuje cijeli narod i Republiku Srpsku.

“Situacija u Republici Srpskoj ubrzano se komplikuje, postaje veoma zabrinjavajuća i alarmantna, kao posljedica loših poteza i destruktivne politike Milorada Dodika i njegovog SNSD-a. Nije mi cilj da nekog opanjkavam i ne pišem Vam zbog političke borbe već zbog crnih oblaka i opasnosti koja se nadvila nad Republikom Srpskom i svima nama, prijeteći da uništi ono što je sa mukom i uz velike žrtve stvoreno”, stoji, između ostalog, u pismu koje je Vukanović uputio Vučiću.

On je naveo u pismu da niko Srpsku ne može spolja da uništi, kao što je ruše sistemski iznutra.

“Nedavno ste i sami izjavili da je doveden u pitanje i sam opstanak Republike Srpske, a vjerujem da ste svjesni ko je glavni krivac, šta je uzrok teške situacije i beznađa, jer niko spolja ne može uništi Srpsku ako nas izdajnici ne uruše sistematski iznutra. Situacija je otišla predaleko jer Dodik namjerava da žrtvuje cijeli narod i Republiku Srpsku, stavlja sve nas na kocku i kreće u opasnu avanturu povlačenja jednostranih poteza zvanu „povratak izvornom Dejtonu“, sa jednim ciljem – da amnestira sebe i svoje saradnike procesuiranja i odgovornosti za kriminal i zločine počinjene nad sopstvenim narodom”, napisao je Vukanović.

U pismu Vukanović tvrdi da novac koji je Srbija uputila Srpskoj kao infrastrukturne donacije, misteriozno nestaje.

“Srpska je do temelja razorena i uništena, demografski, privredno, ekonomski, moralno, pretvorena u zarobljenu i praznu ljušturu u kojoj ništa ne funkcioniše i sve je podređeno samo jednom čovjeku i jednom centru moći u kome se donose sve odluke”, piše u pismu upućenom Vučiću.

On se dalje osvrnuo na poteze koje najavljuje lider SNSD Milorad Dodik, kao što je onaj o vraćanju Vojske Republike Srpske.

Dodik, kao nekad Martin Špegelj, javno prijeti da će uskoro u Srpskoj našom policijom i svojim pristalicama blokirati kasarne Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, u kojima više od 90 odsto vojnika i oficira čine Srbi, i tako inicira nove varnice i sukobe među braćom, kao da nam nije dosta podjela i sukoba. Takođe nastoji da izradi neke nove pasoše i lične karte, izolujući nas tako od ostatka svijeta, pretvarajući Republiku Srpsku u novi pojas Gaze i Južnu Osetiju u srcu Evrope – navedeno je u pismu.

Vukanović dodaje da izradom posebnih ličnih dokumenata Dodik zatvara vrata građanima Srpske od ostatka svijeta, prenosi Srpskainfo.

“Vjerujem da ni u Srbiju nećemo moći da uđemo preko Drine sa tim novim Dodikovim ličnim kartama i crvenim pasošima, koje namjerava izglasati u Narodnoj skupštini Srpske početkom novembra, a o ostatku svijeta da ne govorim”, napisao je Vukanović.

Vukanović je upozorio da moćne zemlje prijete sankcijama zbog Dodikovih poteza.

“Apelujem na Vas zbog naroda, ne zbog nekog pojedinca, stranke, politike ili organizacije, da utičete na čovjeka koji je izgubio politički razum i kompas, da ne stavlja na kocku cijeli srpski narod sa ove strane Drine i Republiku Srpsku”, piše u Vukanovićevom pismu koje je poslao na adresu predsjednika Srbije.

Ostavite komentar: