Vučić upozorio da srpski narod čekaju velika iskušenja: Moćne zemlje tražiće nestanak Srpske prije proljeća

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da srpski narod u predstojećem periodu čekaju velika iskušenja, i to ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u cijelom regionu, a naročito u Republici Srpskoj.

“Pred nama je težak period. Biće ogromni pritisci na Republiku Srpsku. Najmoćnije zemlje svijeta tražiće nestanak Republike Srpske prije proljeća, a sve to pada na pleća Srbije”, rekao je Vučić na sastanku sa kosovskim Srbima u Raškoj, organizovanom zbog upada prištinskih specijalaca na sjever Kosova i ranjavanja Srbina Srećka Sofronijevića (36).

Vučić je na tom skupu ukazao da i iza današnjeg upada specijalaca ROSU u Sjevernu Mitrovicu i Zvečan stoje zapadne sile, odnosno jedna velika zemlja.

On nije želio da kaže koja je to zemlja, ali je naveo da je riječ o sili koja pripada zemljama Kvinte i nije dio EU.

Srbija uz Srbe sa Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Raškoj da je došao da sasluša predstavnike Srba na KiM o dešavanjima i da se dogovore šta će dalje.

U vojnoj kasarni u Raškoj održan je hitan sastanak zbog pucnjave na sjeveru Kosova i Metohije. U akciji kosovske policije ranjen je Srbin.

Nakon obraćanja pojedinih Srba sa KiM, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima na sjednici.

“Neću previše o prošlosti, ni o tome koliko nas je bilo ranije, kako smo spali na 11 odsto… Neću da idem kroz loša rješenja od ‘99, ćutanje na naš pogrom. Gdje su se predstavnici države sakrivali ispod stola, pravili se da vezuju pertle, i kada je Priština proglasila sopstvenu nezavisnost, a mi smo u Beogradu ćutali”, rekao je Vučić.

On je dodao, kako ne želi da podsjeća na to šta se dešavalo 2011. godine, kada su prisutni momci proganjani od sopstvene države.

“Znam ja šta misli običan narod. Ali ću vama da kažem nešto. Nisam ja vama tražio da budete uz mene zato što vam se nešto sviđa, jer na KiM teško da ima nešto lijepo da se dešava. Sasvim sam siguran da dobro znate da smo se borili i trudili da luču naroda sačuvamo a da ne ugrozimo cjelokupan narod i cijelu Srbiju. Tada je odbijena tačka da tzv. Kosovo uđe u UN, iako su skoro svi ministri tadašnje Vlade Srbije bili za to da se usvoji”, istakao je Vučić.

Vučić kaže da je to je bila tačka 14. Briselskog sporazuma.

Predsjednik je objasnio da je trebalo podizati celu Srbiju jer skoro da nije bilo ni borbenih aviona kada je došao na vlast.

“Mislim isto što i vi, ali postavlja se pitanje šta je to što je naša najpametnija reakcija”, rekao je Vučić.

“Molio sam da ne dođe do napada na ROSU”

Naglašava da je molio Srbe da ne dođe do napada na ROSU kada su pravili špalir jer zna da su Albanci jedva čekali da do toga dođe.

Predsjednik je objasnio da su Albanci imali podršku barem jedne države, a da ta država nije članica EU.

Vučić je naglasio da neke zapadne sile požuruju Albance jer imaju želju da se sve uruši i destabilizuje.

“Cilj im je i destabilizacija Srbije. Nikada nisam čuo da se neko hapsi zbog keksa i limenki pića uz ispaljivanje rafala. Njihova vojska, oni su pucali, našli smo čaure, iz kalibra 556”, rekao je Vučić.

Tri razloga stoje iza svega

Vučić kaže da postoje tri razloga zašto se sve ovo radi, prvi je da ih velike sile požuruju.

“Njihova želja je da se sve destabilizuje, da bi oni bolje upravljali procesima. Ne zaboravite nije im samo cilj nezavisno Kosovo, već i slabljenje Srbije. Mislite li da nekome od njih odgovora da je Srbija danas prva u regionu po platama? Da može više da ulaže u crkve, manastire, fabrike, pa i u svoju vojsku? Pa naravno da nije, zato žele da uspore Srbiju. Što se tiče prve tačke, oni neće odustati. Danas se plašim da imamo nekoga ko je potpuno iracionalan u Prištini i imamo neke zlonamjerne u međunardonoj zajednici koji nam žele sukobe i hoće da nas uvuku u njih naravno da bih volio da sačuvamo mir ali ću vam takođe reći da nemamo mi izbora”.

Vučić je potom dodao da je u svemu što se dešava prisutna emocija, dodajući da šta god da se desi, Srbija i Beograd će biti uz Srbe na KiM.

Kazao da je 4. avgusta 2017. rekao da Srbija neće dozvoliti nove pogrome i Oluje.

“Zato sam odmah došao ovdke… Srbija i Beograd su uz vas”.

Vučić je rekao da ima samo jednu poruku: “Nisam poput drugih, i nije ova Srbija kao ona nekada. Čuvaćemo mir. Molimo NATO da obavi svoj posao, molim i ljude iz Albanije da nasiljem ne uvode red, a ako to ponovo pokušaju moj odgovor će biti kristalno jasan. U toj borbi u kojoj moramo da štitimo živote dkece, ja vam kažem sa sigurnošću, mi ćemo u toj borbi da pobedimo”.

“Branićemo se svim raspoloživim”

“Branićemo se svim i svačim raspoloživim”, poručio je na početku sastanka Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

On je rekao da slkedeći put, ako se ovako nešto desi, neće ostati na ovome, već će se Srbi braniti.

Odgovor je da su, kada su se povlačile kosovske snage, pucale u masu, a pucali su i po kućama.

Od predstavnika Srba sa Kosova i Metohije čule su se poruke da od države traži da ih zaštiti, a da ako to nije moguće, stanovništvo će naći način da se samo štiti.

“Na ovaj način, nama dole života nema”, jedna je od poruka prisutnih na sastanku.

Ostavite komentar: