Vučević naglasio: Dejtonski sporazum je sveto pismo koje štiti Srbe u BiH i Srpsku

27.06.2023. | 09:29

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da je Dejtonski sporazum Sveto pismo koje štiti srpski narod u BiH i Republiku Srpsku, baš kao što se Briselskim sporazumom štite interesi Srba na Kosovu i Metohiji.

“Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i uvijek će podržavati ono što su se dogovorila tri konstitutivna naroda. Takođe, naša obaveza je da pomognemo našem narodu gdje god se nalazi”, rekao je Vučević za Večernje novosti.

On je napomenuo da Srbija sa Republikom Srpskom ima najbolje moguće odnose, koje će i dalje unapređivati i realizovati strateške projekte.

“Ostajemo jedinstveni u borbi za prava Srba”, istakao je Vučević.

Podsjetivši na regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan čiji je Srbija jedan od utemeljivača, on je rekao da je to odlična ideja koja donosi koristi građanima zemalja koje u njoj učestvuju, te dodao da bi Srbija voljela da u toj inicijativi vidi i BiH.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Vučević je rekao da je bezbjednosna situacija vrlo složena, ali Srbija nikada neće preći preko progona srpskog stanovništva i činiće sve da zaštiti svoj narod, ma koliko god situacija bila teška.

Vučević je dodao da je Vojska Srbije jasno poručila da, ukoliko dobije naređenje od vrhovnog komandanta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da će u potpunosti izvršiti sve zadatke koje se odnose na ukupnu bezbjednosnu krizu.

On je rekao da će se vidjeti da li će EU dozvoliti dalji teror nad Srbima.

“Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti radi ono što mu Zapad kaže, jer je takozvano nezavisno Kosovo čedo Zapada… Ali, kada se izgubi potpuni balans i Kurti postane toliko bahat da je prijetnja regionalnom miru, onda mu se više ne može tako lako gledati kroz prste. To je valjda svima jasno”, rekao je Vučević.