Vrbovanje selefija pod lupom Tužilaštva BiH

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i istražiće navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH, a između ostalih biće saslušan i Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, zbog njegovih izjava.

“U okviru predmeta biće ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informisano niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH”, naveli su iz ove pravosudne institucije.

Naime, portal “Žurnal.info” nedavno je objavio je da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske najmanje dva puta pokušali vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja u islamske bogomolje na području Zeničko-dobojskog kantona. Prema pisanju ovog portala, cilj je bio da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je još prošle godine govorila da je BiH leglo terorizma, a iz čijeg Kabineta juče nisu željeli ništa komentarisati. Navodno, akcijom je koordinisao Ivan Bandić, hrvatski konzul u Tuzli, a učestvovali su i Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH, i novinar Mato Đaković, koji je demantovao da ima bilo kakve veze s tim te da se radi o bolesnim konstrukcijama, istovremeno se pitajući kako je moguće da Tužilaštvo BiH ne zna za ovo, te da je to istina, da bi već danas trebalo da bude u zatvoru.

“Ne mogu da shvatim zašto se neko tako igra tuđim životima, bez ikakve potrebe. Mogu da naslutim koji je interes, ali ne mogu da shvatim”, rekao je Đaković.

Kako mediji navode, oružje i eksploziv selefije je navodno trebalo da preuzmu u Republici Srpskoj i ostave ga u mesdžide, a nakon toga bi policiji bilo dojavljeno da se tu i tu nalazi oružje i eksploziv.

I Krešić kaže da se radi o gnusnim lažima i konstrukcijama paraobavještajnog podzemlja, a koje imaju za cilj da ga kompromituju kao zamjenika ministra bezbjednosti BiH. Takođe naglašava da se lažima traži način da se skrene pozornost s priče o povratku državljana BiH koji su bili dio ISIL-a kao i okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu.

Mektić je rekao da već godinu-dvije raspolaže određenim obavještajnim informacijama da je hrvatska služba pokušala vrbovati neke naše ljude te da su pokušali da zakombinuju jednu akciju i da se izmontira da se naoružanje otkrije.

“Tužilaštvo stvarno otvara neke predmete, a nijedan nisu doveli do kraja i ne vjerujem da će Tužilaštvo išta učiniti. Ne treba mene da pozivaju na razgovor, neka se obrate nadležnim bezbjednosnim agencijama u BiH”, rekao je Mektić, ističući da se radi o udaru na integritet BiH te da bi ta akcija, da je prošla, bila posljednji ekser koji je trebalo zakucati u BiH i reći da je BiH država terorizma.

Dok gotovo svi zvaničnici Republike Hrvatske odbaciju navode medija i ministra Mektića, najveća bošnjačka stranka SDA saopštila je da su aktivnosti konzula protivzakonite i da se radi o napadu na ugled BiH, istovremeno pozivajući MIP BiH da uputi demarš Vladi Hrvatske i zatraži zvaničan stav po pitanju njenog konzula u Tuzli. S druge strane, Andrej Plenković, premijer Hrvatske, cijelu priču o vrbovanju selefija za šverc oružja nazvao je kreativnom manipulacijom.

Iz Kabineta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović kazali su za Klix.ba kako su navodi o djelovanju hrvatskih obavještajaca i diplomata u BiH “politikantske konstrukcije”.

Navode iz teksta, ali i izjavu Mektića demantovali su i mnogobrojni poslanici Skupštine Hrvatske, ali i Dragan Čović, lider HDZ-a, ističući da su navodi o involviranosti diplomata iz Hrvatske u vrbovanje selefija odraz stanja u kojem se BiH nalazi, istovremeno odbacujući sve tvrdnje o tome.

“Manipulirati na takav način, da dužnosnici jedne opcije to rade, prevazilazi sve što sam očekivao od tih ljudi”, rekao je Čović.

Za razliku od Hrvata, koji sve demantuju, Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, rekao je da će u Predsjedništvu BiH pokrenuti tu temu te da će, ako se potvrde navodi iz medija, zahtijevati reakciju BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da će navodi pojedinih medija o eventualnoj uključenosti diplomata iz susjedne Hrvatske u aktivnosti koje duboko ulaze u sferu špijunaže i terorizma u cilju ostvarivanja njihovih nejasnih interesa u BiH imati jako ozbiljne implikacije.

Komšić smatra da samo loše informisan i neupućen posmatrač može pomisliti da se u današnjem svijetu diplomate isključivo bave razvojem i unapređenjem diplomatskih odnosa. Međutim, dodao je on, i u tim aktivnostima postoji precizno povučena crvena linija koja se ne smije prelaziti.

“Ni današnje pojavljivanje Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u Neumu još nije prelazak te crvene linije, iako demonstrira veliki nedostatak kućnog vaspitanja”, ističe se u saopštenju iz Komšićevog kabineta.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije želio komentarisati navode o tome da je Hrvatska preko selefija pokušala da ubaci oružje u BiH.

SOA odbacuje navode

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske odbacila je kao neistinite i zlonamjerne navode da su pokušali angažovati pripadnike selefijskog pokreta da prenesu oružje i eksploziv u BiH, navodeći da se time Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma.

“Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebno same BiH”, navodi se u saopštenju SOA i dodaje da će od OBA tražiti “službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima”.

 

Izvor:(Nezavisne novine)

 

Ostavite komentar: