Vozili službene automobile bez registracije

Centar za uklanjanje mina BiH (BHMAK) lani je iskeširao više od 3.000 maraka kako bi pokrio napisane kazne zbog upotrebe službenih vozila kojima je istekla registracija, a izvještaj o radu za 2019. nije stigao do nadređenih zbog preseljenja službenika u nove prostorije.

To su, između ostalog, otkrili revizori i naveli u najnovijem izvještaju o finansijskoj reviziji za prošlu godinu Centra u kojem je rukovodstvu skrenuta pažnja da moraju da se ozbiljnije posvete rješavanju otvorenih pitanja i problematičnih sektora.

Analizom stanja u toj instituciji na nivou BiH uočene su brojne slabosti u funkcionisanju internih kontrola, a u nekim obrazloženjima u Centru su naveli da im je nedostajalo službenika, zbog opravdanog odsustva.

Jedan od planova Centra bio je da dodatno razviju sistem finansijskog upravljanja i kontrole, ali to je propalo. Saša Obradović imenovan je za direktora Centra krajem jula 2019. godine, a u revizorskom izvještaju je navedeno da je direktor rukovodiocima jedinica poslao dopis krajem avgusta u kome ih obavještava da pokreće aktivnosti u cilju strateškog upravljanja najznačajnijim rizicima u BHMAK-u te da mu dostave sve šta su radili. Navedeno je i da dvije organizacione jedinice koje nisu izvršile svoju prethodne godine definisanu obavezu dostavljanja izvještaja, ali ni nakon nove urgencije iz polovine novembra to nisu uradile.

Plan i program rada BHMAK-a za 2019. godinu usvojio je Savjet ministara BiH u avgustu te godine, ali izvještaj o radu za 2019. godinu nije sačinjen niti dostavljen ministrima.

– Kao razlog je navedeno preseljenje u nove prostorije u januaru 2020. godine i s tim u vezi povezani problemi u koordinaciji aktivnosti koje se odnose na izvještavanje – piše u revizorskom izvještaju.

Ukupni rashodi zaustavljeni su na 5,52 miliona što je manje, u odnosu na planirane, za nešto više od pola miliona maraka. Od toga je za upotrebu službenih vozila u 2019. godini dato 238.000 KM. Revizori su im ukazali da bi trebalo da izvrše analizu voznog parka i, u cilju ekonomičnog i efikasnijeg poslovanja, za vozila koja su u lošem stanju ili neispravna i stvaraju troškove preduzmu odgovarajuće aktivnosti.

– Postupcima revizije utvrđeno je da sistem internih kontrola upotrebe službenih vozila u dijelu praćenja važenja registracije i osiguranja vozila nije uspostavljen na adekvatan način. Kao posljedica toga, BHMAK je koristio službena vozila kojima je istekla registracija te je na ime prekršaja za upravljanje neregistrovanim službenim vozilima iz budžeta Centra plaćeno više kazni čija ukupna vrijednost iznosi 3.120 KM – naveli su revizori, a na sajtu Centra je ovih dana objavljeno da prodaju nekoliko vozila.

Komisija

Članovima Komisije za deminiranje u ranijem sazivu istekao je mandat krajem oktobra 2019. godine zbog čega je bio evidentan i zastoj u nadzoru i podršci procesu deminiranja u BiH od strane Savjeta ministara. Novi članovi su imenovani 30. aprila ove godine.

 

Izvor.(Glas Srpske)

 

 

Ostavite komentar: