Vojska se raspada, a Džaferoviću se priviđa NATO

Srbi nikada neće dati saglasnost za ulazak BiH u NATO, a sve i da postoji ta saglasnost i volja sve tri konstitutivna naroda, BiH ne ispunjava nijedan uslov za ulazak u taj vojno-politički savez.

Ovako su reagovali predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da će “BiH sigurno postati članica NATO saveza” i da je “i pored snažnog otpora, očuvan NATO put”. Za članstvo u NATO-u nije dovoljna samo volja političkih predstavnika, već je neophodno ispuniti niz uslova, ali to ne sprečava političare iz Sarajeva da konstantno nameću evroatlantske integracije kao spoljnopolitički prioritet.

Prva prepreka je nizak budžet za odbranu, imajući u vidu da je američki predsjednik Donald Tramp tražio da članice NATO-a izdvajaju više novca za ovaj savez. A bitne prepreke na ovom putu su visoka stopa korupcije, politička i bezbjednosna nesigurnost i katastrofalno stanje u Oružanim snagama BiH. Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da ovo nije prvi put da se Džaferoviću priviđaju ovakve stvari, te da bi već bio u postupku novi akcioni plan da ima istine u tome što je Džaferović rekao.

– Ipak, pred nama je još duga borba o pitanju članstva BiH u NATO savezu, ali u skorijem periodu neće biti moguće donijeti nijedan akt, a da se o njemu ne pregovara u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini. Druga stvar, da ima istine u tome što priča Džaferović, BiH bi do sada krenula u realizaciju programa opremanja Oružanih snaga. Treće, ne realizuje se budžet koji je manji od prethodnog. Dakle, nijednim argumentom ne može da se potvrdi istinitost tvrdnje Šefika Džaferovića – kazala je Majkićeva.

Ona dodaje da je dodatna kočnica na tom putu i katastrofalno stanje u Oružanim snagama.

– Šta to imaju Oružane snage od naoružanja izuzev par primjeraka koje su dobili kao donaciju? Sve to potiče od bivše entitetske vojske. Zamislite kako izgleda ta vojska koja je tako naoružana. Ali suština je da tog puta nema bez saglasnosti u Predsjedništvu, a to ni pored dva bošnjačka predstavnika nije realno, jer će srpska strana takve zahtjeve odbiti – kazala je Majkićeva, navodi Glas Srpske.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Nešić kaže da, što se tiče srpskog naroda, BiH nikada neće krenuti na NATO put, osim u slučaju da i Srbija pristupi tom savezu.

– Taj put nije nikako prihvatljiv za Republiku Srpsku. Mi imamo i rezoluciju Narodne skupštine koja govori o vojnoj neutralnosti i mi ćemo se ponašati u skladu s tom rezolucijom – rekao je Nešić.

On dodaje da, sve i da postoji saglasnost svih faktora u državi, BiH kao protektorat pod visokim predstavnikom ne može da uđe u jedan tako ozbiljan savez.

Put

Šefik Džaferović rekao je da je na sastanku sa pomoćnikom zamjenika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom potvrđen evroatlantski put BiH.

– Put BiH treba da bude satkan od reformi koje će značiti brže uključivanje u EU, NATO savez, jačanje ekonomije i relaksaciju ukupnih odnosa u BiH – rekao je Džaferović.

 

 

Ostavite komentar: