Vojska Republike Srpske spasila svoj narod – VIDEO

Vojska Republike Srpske izrasla je iz naroda i spasila je svoj narod, njegovu slobodu i tradiciju, poručeno je iz Trebinja sa centralne svečanosti povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka. Obilježavanju Vidovdana u Trebinju prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Odlukom Narodne skupštine, Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine. Ostaće upamćena po vojničkim uspjesima i operacijama koje je provela dostojanstveno i na vojnički način da bi sačuvala slobodu srpskog naroda. Obaveza svih je da čuvaju uspomenu na njene pripadnike, čiji su životi ugrađeni u temelje Republike Srpske.

– Vidovdan nam šalje poruku u vidu Miloša Obilića da Srbi nikada ne zaboravljaju herojstvo i junaštvo svojih sunarodnika koji živote daju za slobodu srpskog naroda i da dobro organizovani Srbi u vojnim jedinicama, složni i jedinstveni, mogu uraditi i ono što mnoge druge vojske, koje postoje i uvježbavaju takve operacije, ne mogu – istakao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske čestitala je krsnu slavu Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, istakavši da su ovim okupljanjem u Trebinju pokazali jedinstvo, da poštuju važne datume iz prošlosti i da su zagledani u sve ono što treba da se radi u budućnosti.

– Činjenica je da se ovaj važan datum obilježava širom Republike Srpske zapravo pokazuje našu opredijeljenost da pokažemo poštovanje prema onima koji su stvarali Srpsku, branili njenu slobodu i naše pravo na budućnost. Obaveza institucija je da poštuje prošlost, ali i da poveže prošlost sa budućnošću i nađe pravi put – poručila je Cvijanović.

Premijer Srpske je naglasio da Srbi nikada u svojoj istoriji nisu bili osvajačka vojska već su branili svoja ognjišta, porodice, tradiciju i državu, a to čine i danas.

– Nismo mi danas slučajno u Hercegovini. Hercegovina zaslužuje da se pomene na današnji dan jer su ovdje vođene posebno teške bitke, gdje je neprijatelj bio desetine puta nadmoćniji, ali samo zahvaljujući našoj odlučnosti da branimo svoje porodice i ognjišta, nije uspio da osvoji ni pedalj ove zemlje – rekao je Višković.
Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su Srbi spremni za slobodu da žrtvuju i život.

– Treba da se sjećamo svih žrtava i tokom cijele godine, ne samo danas – istakao je Ćurić.

Reformom odbrane, Vojska Republike Srpske integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk, koji baštini njene tradicije.

– Vojska jeu perodu rata bila snaga koja je sačuvala Republiku Srpsku i stvorila uslove za očuvanje i življenje Srpske, koja i danas postoji i živi – rekao je Milan Radojčić, komnandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Obilježavanju Vidovdana u Trebinju, pored aktivnih vojnih lica, prisustvovali su i bivši borci i oficiri VRS, predstavnici boračkih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te predstavnici gradskih institucija.

Poslije svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu, služen je i parastos za sve srpske vojnike poginule od Kososvskog boja do danas.

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar: