Vodena bujica odnijela put kod Zenice

Saobraćaj od Nemile prema Bistričaku u potpunosti je obustavljen nakon što je došlo do obrušavanja dijela saobraćajnice usljed obilnih padavina i porasta vodostaja.

Izlijevanje rijeka rezultiralo je obustavom saobraćaja na nekoliko magistralnih puteva u Srednjobosanskom kantonu.

Kiša i otapanje snijega napravili su brojne probleme na području nemilskog sliva u sklopu kojeg su i mjesta Bistričak, Jastrebac i Vukotići.

Potoci i rijeke izlile su se iz svojih korita zbog čega je usljed plavljenja obustavljeno saobraćanje. Međutim, pod jačinom bujice putevi koji vode ka Bistričaku su potkopani i na određenim mjestima uništeni.

Mještani ogorčeni

Mještani Bistričaka su ogorčeni kvalitetom puteva i izvođenjem radova na ovom području s obzirom na to da je prva kiša stvorila velike probleme koji podsjećaju na majske poplave iz 2014. godine.

Predsjednik Mjesne zajednice Bistričak Hasan Halilović za Klix.ba je kazao da su mještani od jutarnjih sati, poučeni iskustvom iz 2014. godine, svim raspoloživim snagama, ne čekajući nikoga, uzeli alat u ruke i pokušali spriječiti veću štetu.

“Borili smo se, ali oko 9 sati dobili smo dojavu da je ugrožena škola u Kolićima. Poslije smo zvali sve, a na teren je došla samo jedna mašina, čija je to nadležnost ne znamo, ali nije nimalo ozbiljno. Nisu odgovorili na zadatak iako su znali šta se očekuje”, kazao je Halilović.

Mjesto je glavnom putnom komunikacijom odsječeno od ostatka svijeta jer je došlo do odrona zemlje zbog čega je blokiran put. Bujica je odnijela put i u potpunosti potkopala drugu traku, dok je poplavljen i podvožnjak na relaciji Nemila – Bistričak.

“Mi ne znamo šta će biti u toku večeri. Jedni najavljuju stabilnost, drugi padavine. Ljudi su 2014. godine doživjeli strah koji još uvijek postoji”, zaključio je Halilović.

Poplavljena područja danas su obišli i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović te premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.Ostavite komentar: