Vlasnike imovine traže i u Australiji: Srpska i Srbija zajedno žele stati u kraj otimačini u FBiH

Način na koji u FBiH kroje zemljišne knjige prijeti da Srbi ostanu bez tamošnje zemlje i imovine, a da bi se tome stalo u kraj Srpska i Srbija zajedničkim snagama nastojaće da dođu do što više stvarnih vlasnika, da ne bi bespovratno ostali bez ognjišta.

Vlasništvo nad imovinom u FBiH ima oko 400.000 Srba, a najveći broj ih se iselio u Srbiju, dok je određeni dio rasut širom svijeta.

Do problema je došlo kada je FBiH počela sa harmonizacijom zemljišno-knjižnih listova u FBiH i gdje, za razliku od Republike Srpske, ne praktikuju slanje poziva svakom upisanom vlasniku i posjedniku da bi mogao da zaštiti svoja prava i bude upisan tamo gdje postoji pravni osnov u novoj evidenciji, već broj parcele objavljuju u službenim glasnicima.

O imovini Srba u FBiH i pomoći koju može da pruži Srbija razgovarano je u srijedu u Beogradu na sastanku direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arno Gujona sa direktorom Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Bosiljkom Preradović i koordinatorom Vlade Srpske za rad kancelarija RUGIPP-a za stručnu i pravnu pomoć izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH Đorđem Radanovićem.

Gujon je nakon sastanka na društvenim mrežama naveo da je prema popisu iz 1991. u FBiH živjelo 541.000 Srba, a da njih 400.000 još polaže prava na zemljište u okviru entiteta te da je dobio informaciju da pokretanjem procesa osnivanja novog katastra postoji opasnost od pokušaja prenosa srpske imovine na BiH, ukoliko se polagač prava na vrijeme ne javi.

“Ovo pitanje je od izuzetne važnosti za naš narod u Federaciji, ali i za Republiku Srpsku. Razmotrili smo mogućnosti delovanja po osnovu ovog pitanja i u narednim danima ću obavestiti o merama koje ćemo preduzeti kao uprava”, naveo je Gujon nakon sastanka.

Radanović je, s druge strane, za Glas Srpske poručio da nema roka u kojem FBiH treba da završi cijeli taj posao, ali da se mora djelovati, jer su i na malom uzorku napravljeni veliki problemi, kada je riječ o imovini Srba u tom dijelu BiH.

“Želimo da preko Uprave za dijasporu, dođemo do Srba koji su porijeklom iz FBiH, a žive izvan i Republike Srpske, Srbije, FBiH, odnosno širom Evrope, Amerike, Australije, jer nemaju pojma o tome da FBiH pravi nove zemljišne knjige, usklađuje katastre bez pravih vlasnika i nosilaca prava, jer, naravno, ne čitaju ovdašnje dnevne novine i službene glasnike, gdje nadležni objavljuju te informacije”, istakao je Radanović, koji je i predsjednik Odbora Srba u FBiH.

Sa Gujonom je razgovarano i o mogućnostima za potpisivanje protokola za saradnju RUGIPP-a i uprave, a novih sastanka o ovoj temi trebalo bi da bude u narednim danima.

“Obećao je da će uraditi sve što može i kao čovjek i rukovodilac uprave da dođemo do što više ljudi i da ti isti sačuvaju svoju imovinu”, rekao je Radanović i dodao da je od 1.860 katastarskih opština u FBiH urađeno njih oko 240.

Poziv

Zaštita imovinskih prava Srba u FBiH je bila i tema nedavno održane konferencije u Trebinju, na kojoj je iskazan značaj saradnje institucija Republike Srbije i Srpske. RUGIPP je ranije objavio javni poziv licima koja polažu prava na nepokretnosti u FBiH sa kontaktima regionalnih kancelarija koje pružaju stručnu pravnu pomoć, a koje se nalaze u Mrkonjić Gradu, Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Nevesinju.

Ostavite komentar: