Vladajuće stranke šalju posmatrače u štampariju, opozicija još važe

Dok se štamparije međusobno bore za to ko će dobiti posao štampanja glasačkih listića, što bi moglo da dovede do kašnjenja tog posla, pa i samog održavanja lokalnih izbora, stranke vladajuće većine u Republici Srpskoj već najavljuju da će, u svakom slučaju, poslati svoje posmatrače da nadgledaju proces štampanja.

S druge, strane, u opozicionim partijama, koje su, uoči opštih izbora 2018. godine, tada okupljene u Savez za promjene, javno izražavale sumnju u mogućnost malverzacija sa štampanjem glasačkih listića još važu da li će poslati posmatrače.

U opoziciji su, uoči prošlih lokalnih izbora objašnjavali da su “tražili da prisustvuju štampanju glasačkog materijala zato što se saznalo da je iz magacina Centralne izborne komisije (CIK) za deset godina nestalo 35 tona papira” te su najavljivali da će akreditovati svoje posmatrače za nadgledanje štampanja glasačkih listića. Ovog puta, međutim, uprkos sumnjama iz prošlih godina, ne najavljuju da će insistirati na tome da nadgledaju proces štampanja.

Na konkretno pitanje da li će SNSD, na što ima pravo u skladu sa Izbornim zakonom i Uputstvom o uslovima i procedurama za akreditovanje izbornih posmatrača, akreditovati i poslati svoje posmatrače da nadgledaju štampanje glasačkih listića, šef Glavnog izbornog štaba ove stranke Srđan Rajčević kratko je odgovorio: Apsolutno!

Koordinator za saradnju sa CIK-om u ime Glavnog izbornog štaba DNS-a Srđan Radulj kaže da će ova stranka akreditovati određen broj posmatrača koji će nadzirati rad CIK-a, Glavnog centra za brojanje, kao i mjesta gdje se bude štampao izborni materijal.

– Pored toga, očekujemo da kao i u ranijim izbornim ciklusima, proces štampanja i pakovanja glasačkih listića bude pod 24-časovnim video-nadzorom kako bi se i na taj način zaštitila zakonitost izbornog procesa i omogućila kontrola – kaže Radulj.

Zamjenik predsjednika SDS-a Rado Savić, s druge strane, kratko je rekao da u ovoj stranci još nisu odlučili da li će akreditovati posmatrače za štampariju.

– Znamo da izborni zakon to omogućava, ali nismo u stranci još raspravljali o tome – bio je kratak Savić.

Generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša uvijeno je odgovorio na isto pitanje.

– PDP će kao ozbiljna, odgovorna i organizovana politička stranka koristiti sva zakonom predviđena sredstva u cilju zaštite integriteta izbornog procesa – kaže Grmuša.

Iz CIK-a BiH ranije je za naš list pojašnjeno da je prisustvo i učešće posmatrača u izbornom procesu precizirano Uputstvom u uslovima i procedurama za akreditovanje izbornih posmatrača.

– Uputstvo kaže da politički subjekti mogu da imaju svoje posmatrače na svim izbornim mjestima od CIK-a, preko Centra za birački spisak, Glavnog centra za brojanje, mjesta gdje se štampa izborni materijal, pa do biračkih mjesta za glasanje u odsustvu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima – rečeno je iz CIK-a.

Uputstvo

Nakon što je Centralna izborna komisije BiH posao štampanja vrijedan 805.528 KM dodijelila sarajevskoj firmi “Unioninvestplastika”, grupa ponuđača predvođena firmom “Atlantik bb” iz Banjaluke uložila je žalbu na tu odluku CIK-a.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ima rok od 15 dana da odluči po žalbi.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 

 

Ostavite komentar: