Vlada RS formirala kancelariju za oduzimanje imovine

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o određivanju Kancelarije za oduzimanje imovine u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Vlada je definisala da se kao Kancelarija za oduzimanje imovine (Asset Recovery Office – ARO) određuje Odjeljenje za finansijske istrage i pranje novca, Jedinica za privredni kriminalitet, Uprava kriminalističke policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

“Kancelarija preduzima mjere i radnje u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela”, navedeno je, između ostalog, u Odluci Vlade RS, saznaje Capital.ba.

Organi republičke uprave, gradovi i opštine, javna preduzeća i ustanove, privredna društva te drugi organi i organizacije obavezane su da pružaju pomoć i dostavljaju sve podatke Kancelariji koje ona zatraži za svoj rad.

Kancelarija za oduzimanje imovine će imati direktni pristup bazama APIF-a, Poreske uprave, registrovanih vozila, vlasnika nepokretnosti RUGIP-a, registru računa fizičkih lica, registru stvarnih vlasnika, elektronskoj bazi matičnih knjiga, evidenciji potrošača komunalnih preduzeća.

Tu nije kraj, lista može biti produžena, a kako su naveli u Vladi, sve u skladu sa Odlukom Savjeta Evrope iz 2007. godine.

Za određivanje Kancelarije zadužen je MUP RS.

 

 

Ostavite komentar: