Vlada RS donijela Odluku o proglašenju vanredne situacije u Republici Srpskoj

16.03.2020. | 18:35

Vlada Republike Srpske donijela je danas, na 1. vanrednoj sjednici, održanoj u Banjaluci, Odluku o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed pojave korona virusa 2019-nSoV.

Donošenjem ove odluke snage za zaštitu i spasavanje shodno Zakonu o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama stavljaju se pod komandu Republičkog štaba za vanredne situacije.

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o vraćanju cijena na prethodni nivo, kojom se utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske.

Uredbom se za pojedine proizvode propisuje vraćanje cijena na prethodni nivo, koje su zatečene u prometu, a koje su važile na dan 05. marta 2020. godine.

Razlog za propisivanje navedene mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca, s ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta.

Ministarstvo trgovine i turizma će, u saradnji sa nadležnim inspekcijama, udruženjima potrošača i ostalim nadležnim organima, i dalje vršiti praćenje situacije na tržištu u pogledu snabdijevanja i cijena, te u slučaju opravdanih razloga preduzeti i druge odgovarajuće mjere za svaki oblik eventualnog neprimjerenog ponašanja trgovaca.

 

Izvor:(Vlada RS)