Vlada jasno poručila: Ni drugim rebalansom budžeta neće biti umanjena sredstva za nauku

Vlada Republike Srpske nije ni drugim rebalansom budžeta, niti planira budžetom za narednu godinu da umanji sredstva namijenjena za razvoj i podršku nauci u Srpskoj.

Pojedini mediji su, izvještavajući o drugom rebalansu Budžeta Srpske, koji je bio u Narodnoj skupštini Republike Srpske, iskoristili vijest da predstave umanjenje po određenoj stavci kao umanjenje podrške razvoju nauke i naučnim ostvarenjima, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

“Ovom prilikom ističemo da je 900.000 KM, koliko je drugim rebalansom na toj stavci umanjenje nastalo zbog aktivnosti koje podrazumijevaju mobilnost, a koje nisu mogle biti realizovane zbog pojave pandemije virusa korona u Srpskoj, kao što su program održavanja naučnih skupova, kao i program međunarodne naučnoistraživačke saradnje – učešće istraživača na naučnim skupovima u inostranstvu, dolazak stranih naučnika po pozivu i naučno usavršavanje u inostranstvu, s obzirom na striktna i dugoročna ograničenja kretanja i okupljanja”, navodi se u saopštenju.

Umjesto aktivnosti koje objektivno nisu mogle biti realizovane, dio finansijskih sredstava, ukupno 900.000 KM, preusmjeren je za visokoškolske ustanove, kao transfer u vezi oslobađanja od školarina za sve redovne studente, prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske.

“Određene planirane aktivnosti nisu u potpunosti realizovane, što ne znači da je došlo do dugoročne promjene strategije Vlade, nego prilagođavanja konkretnoj situaciji u tekućoj godini”, navodi se u saopštenju.

Podsticaji za studente deficitarnih zanimanja nisu smanjeni, studenti ostvaruju svoja prava kao i u proteklom periodu po ovom osnovu.

Prema zaključku Vlade, studijski programi matematike i fizike su određeni kao deficitarni i svi studenti na javnim visokoškolskim ustanovama su ovaj podsticaj dobili i u tekućoj godini.

U skladu sa opredjeljenjima, Vlada Republike Srpske nastaviće i u narednoj godini da podržava kako deficitarna zanimanja, tako i svaki naučno-tehnološki angažman.

“Vlada Republike Srpske pružiće i osigurati podršku našim mladim naučnicima, poput Nebojše Đurića da doprinose naučnom razvoju i osposobljavanju mladih generacija u Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar: