“Vječna opomena Srbima”: Nešić o “Oluji” i etničkom čišćenju

Predsjednik DNS Nenad Nešić rekao je da je sjećanje na nevino nastradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”, najvećem etničkom čišćenju devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije, vječna opomena srpskom narodu da se prvenstveno mora osloniti na sebe i biti jedinstven jer samo jedinstven i snažan može opstati.

“Za svakog Srbina, a posebno za one porijeklom iz Hrvatske, bolna je činjenica da 250.000 protjeranih, 1.869 poginulih i nestalih, od kojih 550 žena, još uvijek čekaju satisfakciju i da bilo koja pravosudna institucija kaže da je to bio zločin i etničko čišćenje. Ne može a da ne boli činjenica da je Haški tribunal oslobodio odgovornosti aktere ovog stravičnog zločina”, istakao je Nešić, saopšteno je iz DNS. Nešić je podsjetio da su Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog naroda postali nacionalna manjina bez osnovnih ljudskih prava, a njihovi domovi nisu obnovljeni.

“I takva Hrvatska, u kojoj nema pravde za žrtve srpskog naroda, a time ni vladavine prava, u kojoj se ne poštuju ljudska prava, u kojoj se povampirilo ustaštvo, postala je članica EU, a da nije ispunila one osnovne uslove – vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava”, naglasio je on. Nešić smatra da srpski narod ne smije zaboraviti svoju prošlost, ni “Oluju”, ni “Maestral”, ni Jasenovac, Prebilovce i brojna druga stratišta, te dodaje da sigurnu i prosperitetnu budućnost može izgraditi samo ekonomskim i nacionalnim jačanjem dvije srpske države – Srbije i Republike Srpske.

Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji. Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluja” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Ostavite komentar: