Višković: Zajednička obaveza da razbijemo stereotipe o Srbima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da srpski narod u Republici Srpskoj i BiH prati dešavanja na Kosovu i Metohiji i daje punu podršku rukovodstvu Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.

Višković je naglasio da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo zbog toga što nema saglasnost Srpske i neće je ni dobiti.

– Naša i vaša obaveza je da razbijemo stereotipe o Srbima i stvorenu lošu sliku o našem narodu i da pokažemo da to nije tačno – poručio je Višković studentima pravnih fakulteta iz Kosovske Mitrovice, Banjaluke i Istočnog Sarajeva koji su posjetili Administrativni centar Vlade Srpske.

Višković je rekao da su na ovim prostorima neke civilizacijske tekovine bile prisutne prije nego u ostatku Evrope, ali da danas ista prava ne važe jadnako za sve.

On je istakao da i studenti kao budući pravnici vide koliko ima malo prava i pravde, a više mišića ili čak sile.

– Zašto za nekoga ko se nalazi na nekoliko stotina kilometara udaljenog od nas važe jedni, a ovdje drugi principi? Zašto neko ima pravo na nešto, a neko drugi nema to pravo, iako se svi pozivaju na međunarodno pravo i principe? Pravo ako je pravo, onda važi za sve i pravne norme bi trebale da budu svuda iste. Ali očito je da nisu i to se pokazalo više puta i pokazuje, nažalost, na primjeru srpskog naroda više nego kod drugih – naglasio je Višković.

On je dodao da postoji mnogo obrazloženja za to i kao primjer naveo rad Haškog tribunala koji se stalno bavio srpskom krivicom i zločinima koje su počinili Srbi.

– Zločinci su zločinci i trebalo bi svi da odgovaraju za počinjene zločine, a ovdje ih je bilo na jednoj, drugoj i trećoj strani. Mi samo to tražimo – dodao je Višković.

On je podsjetio da je na osnovu odluke Vlade prije nekoliko mjeseci u Narodnoj skupštini Srpske odbačen izvještaj o Srebrenici koji je tretirao stradanje samo jednog naroda i formirane međunarodne komisije koje će istraživati stradanje svih naroda na području Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine i stradanje Srba u Sarajevu.

– Želimo da svima koji budu htjeli da se bave istorijom omogućimo argumente i pokažemo da tamo nije stradao samo jedan narod, nego i drugi. Mi samo želimo istinu, Srpska nema nikakve skrivene namjere, ali očito nekada smeta i istina jer je već kreirana slika o tome – naglasio je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske je istakao da je Republika Srpska uređenija od drugog entiteta u BiH i da to pokazuje i činjenica da je mjesec ili dva dana poslije izbora formirala sve organe vlasti.

– Na nivou FBiH i BiH nemamo završeno formiranje vlasti i to nam predstavlja problem. Moraju tamo da postoje legalni organi vlasti kako bismo kroz saradnju mogli da rješavamo zajednička pitanja – rekao je Višković.

Govoreći o spoljnopolitičkim temama, Višković je naglasio da je Srpska opredijeljena za evropski put, ali da to ne znači da ne može i ne smije sarađivati sa Rusijom koja je njen prijatelj ili Kinom sa kojom želi da još čvršće sarađuje.

– Naš put prema Evropi ne smije biti ograničen saradnjom sa nekim drugim i mora uvažavati Srpsku. Ne mogu se interesi Srpske dovesti u pitanje zbog evropskog puta BiH. Imamo usvojen mehanizam koordinacije kako bi sva evropska pitanja rješavali kroz njega. Naš stav je jasan – dozvolite nama u BiH da se dogovaramo o svim pitanjima, nemojte nam ništa nametati i nemojte favorizovati nijedan narod – kaže Višković.

Prema njegovim riječima, odgovornost za BiH leži na ljudima koji žive u njoj.

– Mi najbolje znamo koji su naši problemi, o kojim pitanjima se možemo dogovoriti, a o kojima ne možemo i ona mogu sačekati. Imamo mnogo pitanja o kojima treba da se dogovaramo, a to je što više posla, radnih mjesta, bolje plate, prije svega, u realnom sektoru i da što više mladih ljudi zadržimo na ovim prostorima – istakao je Višković.

Govoreći o protestima dijela opozicije u Srbiji, Višković je naglasio da Srpska ne odobrava takvu vrstu uličnih dešavanja i nasilje i da sve što treba može da bude riješeno na izborima čije rezultate moraju da poštuju svi koji se bave politikom.

– Treba voditi pregovore između pozicije i opozicije i ako se usaglase da imaju vanredne izbore neka ih imaju, a onda neka svako traži svoju šansu. Koliko znam rukovodstvo Srbije ne bježi od vanrednih izbora. Neke stvari su instruisane, prije svega, da bi bila nanesena šteta legalnim organima Srbije u pregovaračkom postupku sa Prištinom u vezi sa statusom Kosova – ocijenio je Višković.

On je studente upoznao o sastavu Vlade, načinu njenog izbora i ovlašćenjima i poželio im prijatan boravak u Banjaluci i Srpskoj.

Višković je predstavnicima Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice uručio amblem Republike Srpske i knjigu za biblioteku fakulteta svjetski poznatog autora Gideona Grajfa u kojoj piše o stradanjima u Јasenovcu i donosi nove detalje i potresne stvari koje ne smiju biti zaboravljene.

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar: