Višković zadovoljan: Odnosi Srpske sa Rusijom na najvišem mogućem nivou

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da su odnosi Srpske sa Rusijom na najvišem mogućem nivou i zahvalio ruskim zvaničnicima što su spriječili dalji negativan uticaj visokog predstavnika u BiH.

Višković je rekao da Srpska ima veliko povjerenje u predstavnike Ruske Federacije u BiH, prije svega, u ambasadora u BiH Petra Ivancova i članove njegovog tima koji pružaju značajnu pomoć Republici Srpskoj u savladavanju problema na međunarodom planu.

On je za Rusku gazetu istakao da je Srpska zahvalna predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i svim ruskim diplomatama je je njihovim naporima spriječen dalji negativan uticaj visokog predstavnika u BiH koji je ranije smjenjivao sa funkcija zvaničnike Srpske, prijetio ljudima i lišavao ih biračkih prava.

“Toga više nema, zahvaljujući iskrenoj i ogromnoj podršci Rusije”, naglasio je Višković. Višković smatra da Rusija i Republika Srpska istinom mogu zajedno suprotstaviti pokušajima Zapada da od njih naprave negativce.

“Mi smo dužni da tome suprotstavimo istinu koja je obavezna uvijek da se vodi tezom da zločini ne smiju biti zaboravljeni bez obzira na bilo kakve prijetnje ili sankcije”, rekao je Višković. On je podsjetio da je NATO izvršio agresiju nad srpskim narodom u BiH 1995. godine, da su od bombi ove alijanse stradala srpska djeca, uništeni najvažniji infrastrukturni objekti, nanesena znatna materijalna šteta.

“Ako se tome doda i to da je prilikom bombardovanja korištena municija sa osiromašenim uranijumom, tada zločin izgleda još strašnijim. Posljedice njegove primjene osjećaće se još dugo – ljudi, koji su živjeli u pogođenim područjima sve češće umiru od bolesti raka, zagađen je znatan dio naše teritorije, zatrovana voda. Upravo zbog toga Republika Srpska ne želi da bude član NATO-a”, pojasnio je Višković.

Na pitanje da li se pred predstojeće izbore u BiH u novembru može očekivati nešto slično “obojenoj revoluciji”, Višković je rekao da uvijek postoji ta opasnost i podsjetio da se sa takvim pokušajima suočavala Banjaluka pred opšte izbore 2018. godine. Višković je dodao da je ubijeđen da postoje timovi stručnjaka i pojedinih organizacija koji su angažovani na realizaciji takve vrste scenarija, a koje finansiraju određeni centri moći.

“Oni se premiještaju iz države u državu, iz grada u drugi, izazivajući `objene revolucije`, rušeći sisteme, uništavajući političke partije i lidere koji se bore za svoju zemlju”, naveo je Višković. Višković je naglasio da su u Republici Srpskoj svjesni o opasnosti koja prijeti.

“Putem Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, i na druge načine, trudimo se da djelujemo protiv takvih aktivnosti. Preduzećemo sve neophodne mjere da bi spriječili realizaciju scenarija ‘obojene revolucije’ u Srpskoj”, naglasio je on. Prema njegovim riječima, osnovna dužnost svake demokratije je uvažavanje izborne volje naroda, izraženo tokom otvorenog izbornog procesa.

“Ukoliko za vrijeme izbora dobijete većinu glasova građana, vaši politički protivnici treba da vas pozdrave kao pobjednika, da priznaju rezultate, da bi sljedeći put oni mogli da dobiju veću podršku glasača”, naveo je Višković. Višković je naglasio da ne treba komentarisati brojne slučajeve kada su pojedine snage osvajale minimalan broj glasova na izborima, te putem revolucije željele da se probiju u vlast, obmanjujući narod, te podsjetio da se to već moglo vidjeti u Libiji, Egiptu, Siriji.

“Nama ne treba takvo iskustvo. Mi smo dužni da se zajedno energično suprotstavimo tim centrima moći koji na taj način pokušavaju dostići svoje ciljeve”, istakao je Višković. On je napomenuo da se ovih dana mogla čuti simbolična izjava američkog predsjednika Donalda Trampa, koja zaslužuje pažnju, o tome da je SAD u prošlosti vodila ratove i provocirala konflikte na raznim teritorijama i državama s ciljem jačanja svoje vojne industrije.

“Logika je ovdje apsolutno jasna. Isprovocirajte, na primjer, ne daj Bože, u Bjelorusiji ili još negdje građanski rat, koji zatim može prerasti u regionalni, a s ciljem da bi prodavali sutra još više oružja i municije. Dosta nam je smrti i ratova na pragu 21 vijeka”, naglasio je Višković. On je poručio da je neophodno stremiti ka tehnološkom razvoju i bori sa izazovima cijelog čovječanstva u dijelu sprečavanja zagađivanja životne sredine i globalnog zagrijavanja.

“Za to je potrebno znanje i zajednička snaga, a takođe znatna finansijska sredstva da bi zajedno mogli učiniti svijet boljim i bezbjednijim”, zakljčuio je Višković. Višković je prošle sedmice u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika uručio Plaketu dopisniku “Ruske gazete” Aleksandru Borisovu, koji završava svoju službu u regionu. Premijer Srpske zahvalio je Borisovu za pomoć za učvršćivanje odnosa Rusije i Republike Srpske.

Ostavite komentar: