Višković: Sankcije licemjerne, neće uticati na moj dalji rad u zaštiti pozicije Srpske

31.07.2023. | 22:49

Nije me zatekla vijest da je Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora uvela sankcije meni kao predsjedniku Vlade Republike Srpski i našim zvaničnicima, niti će uticati na moj dalji rad i angažman da na demokratski način štitim poziciju Republike Srpske, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković.

Višković je poručio da “ove sankcije samo potvrđuju da radi dobar posao za Srpsku i da mu je prioritet poštovanje ustavnih nadležnosti Srpske, zaštita institucija kao i ravnomjeran ekonomki razvoj od Trebinja do Novog Grada”.

– U svakodnevnom poslu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kome su već uvedene sankcije, ja i ostali zvaničnici kojima su ovom odlukom uvedene sankcije vodimo se i donosimo odluke na demokratski način u institucijama Srpske štiteći ustavnu poziciju. Ukoliko ja i ostali zvaničnici iz Republike Srpske samo zato što poštujemo Dejtonski sprazum i čuvamo ustavnu poziciju trebamo zato snostiti američke sankcije to samo pokazuje da svoj posao za Republiku Srpsku i srpski narod radimo na najbolji mogući način – naglasio je Višković.

Višković je istakao da ove sankcije apsolutno neće uticati na njegov dalji rad po pitanju zaštite Srpske, kao i donošenja svih zakonskih i podzakonskih akata u smisu daljeg ekonomskog razvoja i napretka.

– Ove sankcije ocjenjujem kao licemjerne jer ja i ostali zvaničnici u Republici Srpskoj u svom radu smo opredjeljeni i djelujemo u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom – rekao je premijer Srpske.

On je još jednom istakao da sankcije neće uticati na njegov dalji rad već ga, naprotiv, još više obavezuju da još opreznije i predanije u budućnosti štiti ustavom zagarntovana prava Srpske.

– Na kraju, pročitao sam negdje u obrazloženju kako sam rekao da su nedavne odluke nepovoljne po Republiku Srpsku, pa još jednom ističem i poručujem da sam rekao tada i opet ću reći da su nepovoljne, i podržaću naše istitucije da donose zakone i da na demokratski način štitimo poziciju Republike Srpske – naveo je Višković.