Višković o stanju sa koronom: Epidemiološka situacija u RS nije dobra, ali bolja nego u FBiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da epidemiološka situacija u Srpskoj izazvana epidemijom virusa korona nije dobra, ali je mnogo bolja nego što je to slučaj sa Federacijom BiH (FBiH).

“Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj nije dobra, i to svi znamo. Mi smo preduzeli sve da nabavimo dovoljno zaštitne opreme, respiratora, da naše bolničke kapacitete u skoro svim dijelovima Srpske proširimo”, rekao je Višković novinarima na Sokocu.

Prema njegovim riječima, sasvim je vidljivo da je Republika Srpska bar na korak ispred FBiH i po pitanju epidemioloških mjera, i po pitanju vakcina.

On je ukazao na činjenicu da se Univerzitetsko-klinički centar (UKC) u Sarajevu bori sa ozbiljnom nestašicom kiseonika za pacijente, ističući da se Republika Srpska ni blizu ne nalazi u tako teškoj situaciji.

Višković je podvukao da je stanje u UKC Republike Srpske redovno i pod kontrolom i da postoji dovoljno ljudskih resursa i bolničkih kapaciteta, kao i lijekova potrebnih za liječenje pacijenata.

Prema njegovim riječima, putem Kompenzacionog fonda Republike Srpske prije mjesec plaćeno je više od dva miliona KM dobavljačima za nabavku kiseonika potrebnog bolnicama u Srpskoj.

“Apelujem na građane da poštuju zaštitne mjere dok god imamao ovakvu situaciju, a čuli ste da je Srbija danas razmatrala nove, oštrije mjere, da ne kažem prema zaključavanju, prema pi-si-ar testovima za sve građane koji ulaze u Srbiju. Vidjećemo šta će se na tom polju dešavati, stanje u Republici Srpskoj pratimo svakodnevno, a sutra ili prekosutra biće i sjednica Kriznog štaba”, naveo je premijer Srpske.

Višković je dodao da će Krizni štab u skladu sa epidemiološkom situacijom nstaviti da donosi adekvatne mjere koje će ići u pravcu što skorijeg saniranja stanja u vezi sa epidemijom virusa korona.

“Naš zdravstveni sistem nijednog momenta nije bio ugrožen. Trenutno je 850 pacijenata na bolničkom liječenju, a u novembru prošle godine bilo ih je 1.200, prema tome imamo još prostora, a i rezervne kapacitete, kako bismo ispunili očekivanja građana”, rekao je on.

Višković je najavio da u Republiku Srpsku veoma brzo treba da stigne novi kontigent ruske vakcine “sputnjik ve”.

Predsjednik Vlade Republike Srpske ponovio je poziv građanima da poštuju epidemiološke mjere, zahvalio se zdravstvenim radnicima na herojskoj borbi protiv virusa korona, te odbacio sve spekulacije prema kojim navodno ljekari bježe sa posla, odlaze na bolovanja ili izbjegavaju odgovornostu.

Ostavite komentar: