Višković na Oplencu, Stanivuković u Beogradu: Sretenje – zajednički praznik svih Srba

15.02.2023. | 17:30

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Oplencu da je Dan državnosti Srbije – Sretenje veliki dan za sve Srbe, koji nikada ne smije da bude zaboravljen, te naglasio da ovako važne datume treba obilježavati i prenositi činjenice o njima budućim generacijama.

“I mi u Srpskoj doživljavamo ovaj dan kao svoj. Zato je ovo praznik koji zajedno slave Republika Srpska i Srbija. Odavde je krenula izgradnja nove srpske države”, rekao je Višković novinarima nakon što je sa premijerom Srbije Anom Brnabić na Oplencu prisustvovao svečanoj državnoj ceremoniji obilježavanja Dana državnosti Srbije – Sretenja.

Višković je naglasio da ovako važne datume Srbi treba da slave, obilježavaju i prenose činjenice o njima budućim generacijama da bi one znale kada i na koji način je počela izgradnja moderne srpske države.

On je podsjetio da je Prvi srpski ustanak bio odgovor na tadašnja pogubljenja brojnih srpskih prvaka i tiraniju Osmanlija na ovim prostorima.

“To je bila poruka da se mora krenuti u oslobođenje i u stvaranje nove države. Danas uživamo tekovine naših predaka i zato smo tu da to ne zaboravimo”, istakao je Višković.

Brnabićeva i Višković su položili vijence i odali počast u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, zadužbini kralja Petra Prvog.

Svečanostima na Oplencu prisustvovali su vršilac dužnosti ministra rada i boračko-invalidske zaštite i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Dan državnosti obilježava se u znak sjećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. vijeka, odnosno na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donijet Sretenjski ustav, prvi moderni srpski ustav, što je bio začetak moderne srpske države.

STANIVUKOVIĆ: SRETENJE – NAJVAŽNIJI ISTORIJSKI, KULTURNI I POLITIČKI DATUM

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji u Beogradu prisustvuje obilježavanju Dana državnosti Srbije, istakao je da je Sretenje najvažniji istorijski, kulturni ali i politički datum koji Srbi kao narod obilježavaju ma gdje bili.

“Veoma je važno što su Srbi danas okupljeni baš ovdje u Beogradu, u našoj matici Srbiji, kako bi zajedno proslavili Dan državnosti”, poručio je Stanivuković.

On je naveo da je riječ o nacionalnom prazniku u vezi sa kojim Srbi obilježavaju gotovo dva vijeka od obnovljene državnosti, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Stanivuković je istakao da i Srbi u Republici Srpskoj imaju obavezu da čuvaju svoju slobodu i autonomiju, te da prepoznaju svoje najvažnije interese.

“Naš interes je, svakako, da budemo okrenuti prema Srbiji i da zajednički donosimo odluke koje su važne za cjelokupan srpski narod”, poručio je Stanivuković.