Višković: “Koridor života” najslavnija bitka Vojske RS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je proboj koridora kroz Posavinu, prije 28 godina, jedna od najslavnijih bitaka Vojske Republike Srpske, kada su spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske i sačuvani životi i sloboda srpskog naroda.

“Obilježavanjem ovog datuma prisjećamo se naših heroja, slavnih generala i vojnika, koji su dali život za Republiku Srpsku i borili se za srpska ognjišta. Žrtva koju su oni podnijeli, ne smije nikada biti zaboravljena”, naglasio je premijer Višković.

On je podsjetio da je glavni povod akcije “Koridor života” bila smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika. “U tim momentima budi se junaštvo i prkos naših slavnih vojnika, jer želja za životom i slobodom je uvijek bila vodilja srpskog naroda”, istakao je Višković.

Predsjednik Vlade je naglasio da je hrabrost srpskih vojnika tada ispisala istoriju srpskog naroda, a operacija “Koridor života” ostala je zabilježena kao jedna od slavnih pobjeda jer je bila ključna za opstanak srpskog naroda i temelj Republike Srpske.

“‘Koridor života’ se zasigurno svrstava u jednu od najčasnijih sprskih vojnih pobjeda, jer bez ove bitke, ne bi bilo ni naše Republike Srpske. Dužnost svih nas je da nikada ne zaboravimo najbolje i najhrabrije, jer zbog njih mi danas stojimo ponosno i slobodno”, poručio je Višković.

Na Dugoj NJivi kod Modriče sutra će biti obilježeno 28 godina od proboja “Koridora života” čime je poslije 42 dana prekinuta kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko 1,5 miliona stanovnika i omogućena veza sa maticom Srbijom.

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

 

Izbor: SrnaOstavite komentar: