Višković istakao da je povećanje primanja odgovor na inflaciju: Izvor prihoda je realan

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da povećanje plata i ostalih primanja u Srpskoj jeste odgovor na inflaciju.

“Izvor prihoda je realan. Dio prihoda je prikupljen zbog inflacije, a značajniji dio od privrede. U prvom kvartalu ove godine imamo rast izvoza i pokrivenost uvoza-izvozom višu od 82 odsto”, rekao je Višković za Radio Republike Srpske.

On je istakao da je rast industrijske proizvodnje u prvom kvartalu ove godine viši od tri odsto.

Višković kaže da Srpska ima više od 8.000 tona pšenice i u žetvi će otkupiti znatan dio od domaćih proizvođača.

Prema njegovim riječima, 1.000 tona brašna biće, posredstvom Crvenog krsta, distribuisano u lokalne zajednice kako bi se pomoglo građanima, a tako će biti i sa uljem i konzervisanom hranom.

Govoreći o infrastrukturnim radovima u Srpskoj, Višković je podsjetio da je izdvajanje za javne investicije u Srpskoj povećano za 90 miliona KM i da Srpska realizuje investicije u vrijednosti od dvije milijarde KM.

On je naglasio da bi do kraja ovog mjeseca ili u prvoj polovini juna trebalo da bude ozvaničen početak radova na auto-putu Rača-Bijeljina čija je vrijednost 260 miliona KM.

“Sa kineskim partnerima pregovaramo o nastavku izgradnje auto-puta od Vukosavlja do Brčkog i od Bijeljine do Brčkog”, kaže Višković.

Premijer Srpske je napomenuo da se u energetskom sektoru može očekivati početak radova na izgradnji hidroelektrane “Dabar”, da Srpska sa Srbijom ima projekat koji se odnosi na sistem hidrocentrala “Gornja Drina” što je jedan od najvećih investicionih ciklusa.

“`Elektroprivreda` nije privatizovana, kako žele da kažu u opoziciji, niti smo joj nanijeli štetu, nego smo povećali vlasnički dio u elektranama na Trebišnjici”, rekao je Višković.

On je ocijenio da zbog odnosa u BiH štetu trpi Republika Srpska.

“Bez obzira na ovo moramo nastaviti da radimo. BiH ne pomaže ni sebi, a kamoli Republici Srpskoj. Za Srpsku ne tražimo ništa na štetu bilo koga”, rekao je Višković.

Ostavite komentar: