Višković: Djeca ministara, direktora i bogatih ne treba da dobiju besplatne udžbenike

28.01.2019. | 16:22

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da podržava inicijativu da budu obezbijeđeni besplatni udžbenici za učenike osnovne škole, ali da glavni kriterijum mora da bude socijalni status porodica kako bi ih dobila djeca čiji su roditelji u velikom naporu da obezbijede udžbenike, a ne pojedinci koji mogu da ih kupe ne samo svojoj, već i djeci u cijeloj Srpskoj.

“Takvi ne zaslužuju besplatne udžbenike. Dakle, zalažem se za inicijativu za besplatne udžbenike, ali malo modifikovanu u odnosu na prijedlog. Nisu sva djeca u istoj poziciji, a ni njihovi roditelji”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će nastojati da prije konačne odluke izrade registre i socijalnu kartu.

“Nisam pristalica da sve što treba da bude besplatno bude na ravne časti. Polazim od sebe. Mom djetetu ne trebaju besplatni udžbenici zato što je njegov roditelj u stanju da mu ih obezbijedi. Isto je i sa mojim ministrom, direktorom fonda i tako dalje. Moramo napustiti praksu da je za sve isto i s toga besplatne udžbenike treba da dobiju porodice u kojima ima više djece koja idu u školu i čija su primanja do nekog iznosa koji bude definisan”, naglasio je Višković.

On je podsjetio da je Vlada Srpske na prošloj sjednici zauzela stav u vezi sa inicijativom da budu obezbijeđeni besplatni udžbenici za sve osnovce.

“Mi u budžetu za ovu godinu nismo planirali dodatna sredstva za te namjene. Analiza je pokazala da, kada bi ovog momenta obezbijedili besplatne udžbenike za djecu koja pohađaju osnovnu školu, a ima ih više od 89.000, to bi budžet koštalo oko 12 miliona KM. Inicijativu ćemo dodatno analazirati i razmotriti i u budžetu za 2020. godinu ćemo planirati više sredstava nego do sada”, najavio je Višković.

Besplatne udžbenike do sada su imali samo učenici prvog i drugog razreda i odlični učenici iz višečlanih porodica.

Inicijativa da budu obezbijeđeni besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola uvrštena je u dnevni red sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja počinje sutra.

 

Izvor:(SRNA)