Vigemark: Dobar kompromis za napredak prema EU

S obzirom na dugotrajan zastoj u formiranju vlasti, specijalni predstavnik EU (EUSR) u Bosni i Hercegovini potpomogao je politički proces podsticanjem i promovisanjem dijaloga između političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Ovo predstavlja glavni dio njegovog mandata kao specijalnog predstavnika EU. U tome, EUSR je djelovao u ime zemalja članica EU i institucija EU, uključujući Evropsku komisiju – rečeno je “Dnevnom avazu”u Press uredu specijalnog predstavnika i šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunara Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark).

On je posredovao u dogovoru lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, Hrvatske demokratske zajedncie Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika kojim su otvorena vrata za formiranje novog saziva Vijeća ministara, a potom i Vlade Fedracije BiH.

Kako nam je dalje objašnjeno, Vigemark se u svojoj aktivnosti vodio i Mišljenjem o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU koje je usvojeno u maju 2019. godine.

– Evropska komisija preporučuje Vijeću EU da razmotri Mišljenje i njegove preporuke nakon formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija je pozdravila sporazum koji su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli 5. augusta 2019. godine kao važan korak naprijed i postignuti kompromis između potpisnika. Sporazum bi trebao omogućiti brzo formiranje vlasti i stabilno funkcionisanje svih institucija u provođenju prijeko potrebnih reformi u skladu sa evropskim standardima i vrijednostima.”

 

Izvor:(Avaz.ba)Ostavite komentar: