Vidovićeva poručila: Utvrđen prijedlog drugog rebalansa budžeta od 4,5 milijardi KM

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas u Banjaluci, po hitnom postupku, Prijedlog drugog rebalansa budžeta Srpske od četiri milijarde i 510 miliona KM, izjavila je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

“Drugi rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu viši je od prvog za 128 miliona KM. Od prvobitnog budžeta drugi rebalans je viši za 486 miliona KM”, rekla je Vidovićeva novinarima nakon posebne sjednice Vlade Srpske.

Ona je navela da je Vlada, po hitnom postupku, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu.

Vidovićeva je istakla da su poreski prihodi viši za 461 milion KM i viši su za 130 miliona od prvog rebalansa budžeta koji je bio u maju ove godine.

“Budžetski prihodi ostvareni su u iznosu od tri milijarde i 775 miliona KM i viši su od prethodnog rebalansa za 115 miliona i od predviđenog budžeta za 471 milion KM”, dodala je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje iznose milijardu i 191 milion KM i viši su za 40 miliona od prvog rebalansa i za 121 milion KM od budžeta za ovu godinu.

Vidovićeva je rekla da će indirektni porezi biti ostvareni u izonsu od milijardu i 730 miliona KM i viši su od budžeta za 223 miliona KM.

“Neporeski prihodi iznose 285 miliona KM i viši su od budžeta za devet miliona. Kada je riječ o budžetskim rashodima, ostvareni su u iznosu od tri milijarde i 846 miliona KM i viši su od budžeta za 545 miliona KM”, rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je navela da budžetski prihod iznosi tri milijarde i 775 miliona KM i tekući rashod od tri milijarde i 409 miliona KM. To, kako je istakla, govori o kvalitetu budžeta Republike Srpske.

“Kada govorimo o povećanim prihodima od 471 milion KM u odnosu na planirani budžet riječ je o značajno višem koeficijentu raspodjele prihoda od PDV-a, ali i povećane privredne aktivnosti i inflacije”, rekla je Vidovićeva i navela da je pokrivenost uvoza-izvozom 79 odsto.

Ona je dodala da su izdvajanja za lična primanja zaposlenih povećana za više od 79 miliona KM u odnosu na planirani budžet, a penzije za više od 90 miliona KM uz dodatnu pomoć penzionerima koja je bila viša od 30 miliona KM.

“Davanja boračkim kategorijama dodatno su viša od 20 miliona KM u odnosu na prvobitni budžet. To znači da su dobili više za 63 miliona i 238.000 KM, a isplaćena je i jednokratna pomoć nezaposlenoj djeci boraca za šta je izdvojeno više od 3,5 miliona KM”, navela je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da je za jednokratnu pomoć mladima izdvojeno 39,4 miiona KM, a porodicama sa četvoro i više djece 12,7 miliona KM, te da su sredstva izdvajana za poljoprivredu i privredu.

Vidovićeva očekuje da će budžet Republike Srpske za narednu godinu Vlada utvrditi u četvrtak, 27. oktobra, i biti usvojen u Narodnoj skupštini početkom novembra, te navodi da je inflacija u avgustu iznosila 15 odsto, a sutra će biti objavljeni podaci za septembar.

“Sve ovo radimo zato što ne bi bili u mogućnosti ukoliko Centralna izborna komisija ne proglasi rezultate izbora za bilo koji nivo vlasti. Ukoliko ne bi usvojili budžet, to bi bio udar na svakog građanina”, objasnila je Vidovićeva.

Kada je riječ o cijeni peleta, Vidovićeva je napomenula da ne bi smjela biti viša za domaće tržište od 550 KM i, ako Savjet ministara to ne uradi do 1. novembra, Vlada Srpske će biti prisiljena da donese takvu odluku.

Ostavite komentar: